NAJBIZARNIJI ZATVOR NA SVIJETU Umjesto brutalnih obračuna, ovi su se zatvorenici odlučili za nešto drugo

13K
Zatvor San Pedro se nalazi na 3500 metara nadmorske visine i smješten je u samom srcu grada La Paza u zapadnoj Boliviji. U njemu živi više od 2400 zatvrenika, no to nije ono po čemu je ovaj zatvor toliko poseban i po čemu se razlikuje od većine drugih.

Ovaj zatvor ima čuvare samo s vanjske strane kompleksa zgrada. Njima je jedini zadatak pobrinuti se da nitko ne pobjegne. Ono što se događa s unutarnje strane nije njihov dio posla. Unutra zatvorenici moraju paziti jedni na druge, a svoju ćeliju moraju kupiti od "gradonačelnika" zatvora ili "agencija za nekretnine". Naravno nije riječ o pravom gradonačelniku i agencijama nego izmišljenim zatvorskim.

Zatvorenici su razvili društvo s vladom i izborima u kojima biraju 8 predstavnika, jednog za svaki dio zatvora. Zatvorenici u ćelijama žive zajedno sa svojim ženama i djecom kojih je u zatvoru gotovo dvije stotine. Činjenica je da ta djeca žive u opasnoj sredini, no silovatelji i nasilnici znaju da u zatvoru vrijedi nulta stopa tolerancije te da zločinci na kraju završe u bunaru (i iz njega se ne vraćaju).

Kvaliteta života se razlikuje u svim dijelovima zatvora. U najsiromašnijem dijelu jednu ćeliju dijeli obično 3-4 ljudi. Oni bogatiji imaju luksuzne "ćelije" s privatnom kupaonom, kuhinjom i kabelskom televizijom. Mjesec dana u luksuznom dijelu zatvora nazvanom "La Posta" košta između 6500 i 10 000 kuna i malo tko si to može priuštiti.

San Pedro ima vlastitu ekonomiju, a zatvorenici imaju razne poslove - rade kao trgovci, postolari, frizeri, čistači cipela, stolari... Neki čak imaju i laboratorije za proizvodnju kokaina, no zatvorski čuvari se ne miješaju u njihove poslove. Pojedini zatvorenici zarade velike svote novca prodajom alkohola ili klađenjem na nogometne utakmice koje zatvorenici i njihova djeca igraju na zatvorskom igralištu.

Devedesetih godina su i turisti počeli plaćati novac (mito zatvorskim čuvarima) kako bi mogli posjetiti zatvor San Pedro i vidjeti kako zatvorenici i njihove obitelji žive.

Vezano

Popularno

Najnovije

2 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
dalibo   •  23 svibnja 2017
Prema tekstu bolje i složnije se živi u zatvoru u Boliviji nego u Zagrebu.
SheViking   •  22 svibnja 2017
"svaka slicnost sa stvarnim osobama, mjestima, pa i drzavama... je "slucajnost" :D