NAJBIZARNIJI ZATVOR NA SVIJETU Umjesto brutalnih obračuna, ovi su se zatvorenici odlučili za nešto drugo

NAJBIZARNIJI ZATVOR NA SVIJETU Umjesto brutalnih obračuna, ovi su se zatvorenici odlučili za nešto drugo
13K
Zatvor San Pedro se nalazi na 3500 metara nadmorske visine i smješten je u samom srcu grada La Paza u zapadnoj Boliviji. U njemu živi više od 2400 zatvrenika, no to nije ono po čemu je ovaj zatvor toliko poseban i po čemu se razlikuje od većine drugih.

Ovaj zatvor ima čuvare samo s vanjske strane kompleksa zgrada. Njima je jedini zadatak pobrinuti se da nitko ne pobjegne. Ono što se događa s unutarnje strane nije njihov dio posla. Unutra zatvorenici moraju paziti jedni na druge, a svoju ćeliju moraju kupiti od "gradonačelnika" zatvora ili "agencija za nekretnine". Naravno nije riječ o pravom gradonačelniku i agencijama nego izmišljenim zatvorskim.

Zatvorenici su razvili društvo s vladom i izborima u kojima biraju 8 predstavnika, jednog za svaki dio zatvora. Zatvorenici u ćelijama žive zajedno sa svojim ženama i djecom kojih je u zatvoru gotovo dvije stotine. Činjenica je da ta djeca žive u opasnoj sredini, no silovatelji i nasilnici znaju da u zatvoru vrijedi nulta stopa tolerancije te da zločinci na kraju završe u bunaru (i iz njega se ne vraćaju).

Kvaliteta života se razlikuje u svim dijelovima zatvora. U najsiromašnijem dijelu jednu ćeliju dijeli obično 3-4 ljudi. Oni bogatiji imaju luksuzne "ćelije" s privatnom kupaonom, kuhinjom i kabelskom televizijom. Mjesec dana u luksuznom dijelu zatvora nazvanom "La Posta" košta između 6500 i 10 000 kuna i malo tko si to može priuštiti.

San Pedro ima vlastitu ekonomiju, a zatvorenici imaju razne poslove - rade kao trgovci, postolari, frizeri, čistači cipela, stolari... Neki čak imaju i laboratorije za proizvodnju kokaina, no zatvorski čuvari se ne miješaju u njihove poslove. Pojedini zatvorenici zarade velike svote novca prodajom alkohola ili klađenjem na nogometne utakmice koje zatvorenici i njihova djeca igraju na zatvorskom igralištu.

Devedesetih godina su i turisti počeli plaćati novac (mito zatvorskim čuvarima) kako bi mogli posjetiti zatvor San Pedro i vidjeti kako zatvorenici i njihove obitelji žive.

Najnovije