ZNANJE JE MOĆ: Znate li što radi liječnik na gornjoj slici?

ZNANJE JE MOĆ: Znate li što radi liječnik na gornjoj slici?
71K
Fotografija Jamesa Stanfielda iz 1987. godine na kojoj poznati poljski kardiokirurg dr. Zbigniew Religa, nakon teške operacije transplantacije srca koja je trajala čak 23 sata, nastavlja budno pratiti stanje pacijenta na monitoru dok se njegov asistent već srušio od umora u kutu sale, obišla je svijet.

Proglašena je fotografijom godine u National Geographicu, a trenutak koji je njome ovjekovječen doista je povijesni - bila je to prva uspješna transplantacija srca obavljena u Poljskoj. Od operacije je prošlo više od 25 godina, a pacijent s fotografije doživio je duboku starost zahvaljujući liječniku koji mu je "podario novi život".

Tadeusz Zytkiewicz kaže: "Spasio mi je život kad su drugi liječnici kazali kako se ništa ne može učiniti. Bila mi je 61 godina i drugi liječnici su smatrali da sam prestar". Legendarni liječnik, za razliku od pacijenta, 25. godišnjicu ove
transplantacije nije dočekao - dr. Zbigniew Religa preminuo je u ožujku 2009. godine, nakon dvogodišnje borbe s rakom pluća, u dobi od 71 godine.

Najnovije