bila jednom jedna...Libija..

bila jednom jedna...Libija..
3K
1. Nisu postojali računi za električnu struju, struja je bila besplatna za sve građane.
2. Nisu postojale kamate na kredit. Svaki kredit je imao 0% kamatu i to je bilo uvedeno u zakon.

3. Imati svoju kuću ili stan je bilo ljudsko pravo u Libiji

4. Svi tek vjenčani u Libiji su dobijali L34,470 (funti) od vlade da bi im se pomoglo da kupe svoj stan i da pokrenu svoju porodicu.

5. Obrazovanje i zdravstvena zaštita je bilo besplatno u Libiji. Prije Gaddafija samo 25% građanstva je bilo pismeno. Danas je ta brojka 83%.

6. Ako libijac želi da pokrene poljoprivrednu karijeru, od države dobiju zemlju, kuću, opremu, sjemenje i stoku da bi ih pogurali.

7. Ukoliko ne postoji željeno obrazovanje u Libiji ili neki medicinski tretman država je stipendirala libijce da idu izvan zemlje. Iako su im plaćali sve troškove davali su im L1585 mjesečno da imaju za sladoleda :).

8. Ukoliko libijac kupi auto, država ga sufinancira 50%.

9. Cijena goriva je bila 20 feninga po litru (L0.09)

10. Libija nije imala vanjski dug, oni su imali zaštekanog novca u iznosu L103 milijarde funti. Koje je sada blokirano od strane velikih zemalja.

11. Ukoliko libijac ne nađe posao nakon završetka obrazovanja, država mu daje prosječnu platu za tu poziciju za koju se obrazovao sve do onog momenta dok ne nađe posao.

12. Dio novca od prodane nafte je odlazio na račun svih libijaca.

13. Svaka majka po rođenju djeteta je dobijala L3447 (funti).

14. 40 hljebova je bilo 0.10 funti

15. 25% Libijaca ima univezitetske diplome

16. Gaddafi je proveo najveći projekt navodnjavanja na svijetu, proveo je vodu kroz čitavu pustinju da bi je stanovnici tog područja imali u izobilju.