Pogledajte kako izgledaju razglednice iz 19. stoljeća kojima je "dodana" boja

Pogledajte kako izgledaju razglednice iz 19. stoljeća kojima je "dodana" boja
9K
Da, ne radi se o pravoj fotografiji u boji, ali slušajte dalje - negdje tijekom 1880-ih, Hans Jacob Schmid, zaposlenik švicarske tiskarske tvrtke Orell Gessner Füssli, razvio je revolucionarni postupak izrade slika u boji i to od crno-bijelih fotografskih negativa.

Postupak je dobio ime "Photochrom", a bio je kompliciran i strogo čuvan. Slike su se izrađivale na litografskom vapnencu, pod sunčevim svjetlom, po jedna ploča za svaku boju i nijansu, ponekad i po 15 komada za samo jednu sliku! Iako cijeli cirkus oko izrade, rezultat je bio nevjerojatno "živa" slika u boji, u vrijeme kad je prava fotografija u boji bila tek u povojima.

Detroit Publishing Company je bila američka tvrtka koja je kupila licencu i imala ekskluzivno pravo tiska za cijele SAD. Desetke su tisuća fotografija pretvorili u razglednice u boji, koje su postale izrazito popularne 1898., kad je prošao zakon koji je dozvoljavao da privatno proizvedene razglednice mogu biti poslane za pola cijene poštarine koju biste inače platili za pismo.

Najnovije