Mjesto s impresivnim zgradama zjapi prazno: Pogledajte kako izgleda najveći grad duhova na svijetu!

Mjesto s impresivnim zgradama zjapi prazno: Pogledajte kako izgleda najveći grad duhova na svijetu!
11K
U izgradnju Ordosa u Kini je uložena ogromna količina novca i resursa. Nalazi se u kineskoj provinciji Unutarnjoj Mongoliji, a trebao je postati novi dom jednog milijuna ljudi. Zbog velikih poreza i nekvalitetne gradnje u ovom gradu živi samo 100 000 ljudi, a mali broj stanovnika se itekako primijeti kada prošetate ulicama grada i posjetite ostale dijelove grada.

Ovaj veliki grad je izgrađen od nule. 2005. godine su počele investicije u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna dolara, najviše u izgradnju infrastrukture i zgrada. Tek 2010. godine su shvatili da prodaja tih nekretnina ne funkcionira. Obitelji su zbog prevelikih cijena i poreza odustali od selidbe u Ordos. Na kraju su se u grad uselili jedino službenici i članovi vlade, bogataši i građevinski radnici, a većina grada je ostala pusta.

Prema nekim podacima je naseljena samo trećina grada iako u međuvremenu već 80-90% kuća i stanova ima vlasnike. Oni se međutim ne žele preseliti u grad nego im te kuće i stanovi služe samo kao dugoročna investicija.

Ordos izgleda kao razvijen grad, neke od zgrada su prava remek djela moderne arhitekture, no veliki manjak stanovnika je ono što ovo mjesto pretvara u grad duhova. Turisti, novinari i fotografi često posjećuju Ordos kako bi slikali njegove netaknute znamenitosti. Među tim znamenitostima se ističu Gradski muzej, Ordos Dongsheng stadion s kapacitetom od 35 000 sjedećih mjesta, ogromni kipovi konja na Trgu Džingis-kana, moderne zgrade i urbane vile raznih oblika.