Čudna priča o muškarcu koji je obavljao nuždu samo jednom mjesečno

Čudna priča o muškarcu koji je obavljao nuždu samo jednom mjesečno
37K
Vjerovali ili ne, postojao je muškarac koji je tijekom gotovo cijelog života samo jednom mjesečno obavljao veliku nuždu. Imao je kongenitalni megakolon, odnosno Hirschprungovu bolest kod koje dolazi do djelomičnog ili potpunog zastoja sadržaja u debelom crijevu zbog nedostatka potrebnih živčanih stanica.

Prema podacima Sveučilišta u Philadelphiji, bio je relativno zdrava beba. Sve je bilo normalno osim velikog stomaka i povremenog zatvora stolice. Stanje se pogoršalo kad je bio star godinu i pol dana. Još od rane mladosti je imao teške zatvore pa su mu se crijeva dodatno širila. Od svoje 16. godine je samo jednom mjesečno obavljao veliku nuždu. Doktori su znali u čemu je problem, no budući da se to događalo krajem 19. stoljeća, medicina nije još bila dovoljno razvijena pa je eventualna operacija bila vrlo riskantna.

S 20 godina je završio u jednom muzeju gdje su ljudi plaćali ulaz kako bi ga mogli vidjeti. Bio je poznat kao "Čovjek balon". Zbog svoje bolesti je umro s 29 godina, pronašli su ga mrtvog u zahodu gdje je pokušao obaviti veliku nuždu. Nakon njegove smrti, doktori su mu izvadili debelo crijevo koje je u sebi imalo izmet težak 18 kilograma. Na najširem mjestu bilo je promjera 76 cm.

Njegovo debelo crijevo se danas može vidjeti u Mütter muzeju u Philadelphiji.

Najnovije