Preživjeli logoraš je javnosti prvi put pokazao dirljivo pismo koje im je majka napisala prije grozne smrti

Preživjeli logoraš je javnosti prvi put pokazao dirljivo pismo koje im je majka napisala prije grozne smrti
9K
O Auschwitzu nije potrebno trošiti puno riječi. Svi znaju da je to bio jedan od najstrašnijih koncentracijskih logora u kojem su nacisti ubili ogroman broj nedužnih ljudi. Više od 70 godina nakon Drugog svjetskog rata, jedan od preživjelih po prvi put je javnosti pokazao dirljivo pismo koje je napisala njegova majka, Vilma.

Franku Grunwaldu je pismo napisala majka 11. srpnja 1944., navodno nekoliko trenutaka prije nego što je ubijena u logoru. Pismo je dala jednom od njemačkih stražara koji je, na opće iznenađenje, pismo stvarno dostavio njenom mužu Kurtu. Sinu Franku je 1946. godine otkrio je majka napisala pismo, no 11-godišnjak je tada odlučio da njene posljednje rečenice ne želi vidjeti. Ovo je zadnje što je Vilma poručila svojim najdražima...

"Jedini moj, najdraži, u izolaciji čekamo tamu. Razmatrali smo mogućnost da se skrivamo, ali smo odlučili to ne učiniti, jer nam se čini da bi bilo uzaludno. Poznati kamioni su već ovdje i čekamo da to započne. Potpuno sam smirena. Ti – moj jedini i najdraži, nemoj kriviti sebe za ono što se dogodilo, to je bila naša sudbina. Učinili smo što smo mogli. Ostani zdrav i zapamti kad ti kažem da će vrijeme izliječiti sve – ako ne potpuno, onda barem djelomično. Čuvaj malog zlatnog dječaka i nemoj ga previše razmaziti svojom ljubavlju. Obojica – budite zdravi, najdraži moji. Mislit ću na tebe i Misu. Želim ti prekrasan život, moramo se ukrcati u kamione. Do vječnosti, Vilma."