Tamnoputi muškarac već 30 godina ide na skupove rasista, a za to postoji vrlo dobar razlog

Tamnoputi muškarac već 30 godina ide na skupove rasista, a za to postoji vrlo dobar razlog
8K
Daryl Davis je profesionalni glazbenik, no glazba mu nije jedino čime se bavi. Vjerovali ili ne, iako je crnac, Davis je preko 30 godina pričao s članovima rasističkog Ku Klux Klana (KKK) te se sprijateljio s njima.

Sigurno se sada pitate zbog čega bi se crnac namjerno družio s rasistima. Mrzi li ostale crnce? Ne, odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Davis slušanjem osobnih priča pokušava shvatiti pravi razlog zbog kojeg članovi KKK mrze tamnopute sugrađane.

Njegova misija počela je kad je imao samo 10 godina. Bio je na paradi izviđača kada se pojavila grupa bijelaca i počela ga gađati kamenjem i bocama. Bio je jedini tamnoputi dječak u svojoj skupini. Odmah se zapitao - "Zašto? Zbog čega me mrze? Ne poznaju me uopće.".

Odlučio je saznati više o Ku Klux Klanu te je u 30 godina uspio popričati s više stotina članova. 200 ljudi je nakon razgovora s Davisom odlučilo napustiti KKK, a jedan od njih je i Roger Kelly koji je imao titulu Velikog zmaja Ku Klux Klana u američkoj saveznoj državi Maryland. Davis i on postali su bliski prijatelji, Daryl ga je čak pozvao da bude kum njegovoj kćeri.

Nakon što je odlučio napustiti KKK, Roger je svoje ceremonijsko odijelo poklonio svome novom tamnoputom prijatelju, a upravo to odijelo Davis čuvao kao dokaz da se rasizam može pobijediti.

Najnovije