Ovaj otok prije 60 godina nije ni postojao, a ni dan danas ga nitko ne smije posjetiti

Ovaj otok prije 60 godina nije ni postojao, a ni dan danas ga nitko ne smije posjetiti
15K
Jeste li ikad čuli za otok Surtsey? Vjerojatno ne, no to vas ne treba čuditi jer je prilaz ovom islandskom otoku strogo zabranjen. Nastao je tek 1963. godine, i to nakon velike erupcije vulkana koja je trajala čak 3 godine.

Danas ovaj otok koriste za znanstvena istraživanja. Cilj je na što bolji način saznati kako ekosustavi nastaju iz nule, bez utjecaja čovjeka. Otok smije posjetiti samo mala grupa znanstvenika koji rade na ovim istraživanjima. Zbog toga je ovo mjesto jedno od najizoliranijih na cijelom svijetu.

Prije samog posjeta, znanstvenici prolaze kroz temeljitu provjeru u kojoj osiguravaju da nitko od njih slučajno ne donese na sebi sjeme biljaka (npr. na cipelama ili u paketima s hranom). Pravi kaos nastao je kad je jednom na otoku počela rasti stabljika rajčice. Nikome nije bilo jasno kako i zašto, no onda su saznali da je netko od znanstvenika prekršio pravila i obavio nuždu vani (a očito je prije toga jeo rajčicu). Stabljika je odmah uklonjena kako ne bi utjecala na daljnja istraživanja.

Jedna od prvih biljnih vrsta koja se pojavila na otoku je bila mahovina. Od životinja prvi stanovnici otoka bili su sjeverni galeb i gnjurac.