Prvi McDonald’s u Rusiji otvoren je 1990. godine, a ove stare fotografije pokazuju kako je to izgledalo

Prvi McDonald’s u Rusiji otvoren je 1990. godine, a ove stare fotografije pokazuju kako je to izgledalo
5K
Ponekad je najmanja i na prvi pogled nevažna stvar poput otvaranja restorana može biti itekako simbolična. Otvaranje prvog restorana McDonald'sa u Rusiji na neki je način simboliziralo otvaranje najveće države prema ostatku svijeta.

Prvi restoran McDonald'sa u Moskvi nije bio samo još jedan restoran. Otvoren je 31. siječnja 1990. godine, a u to vrijeme bio je ujedno i najveći McDonald'sov restoran. Imao je čak 900 mjesta za sjedenje i 600 radnika koji su selekcijom (javilo ih se čak 35 tisuća) pažljivo odabrano. Restoran je već prvi dan poslužio čak tisuću ljudi, a Big "Mak" burger je u državi u kojoj je tada prosječna plaća bila 150 ruskih rubalja koštao 3.75 rubalja. Zvuči skupo, ali ljude to nije spriječilo da isprobaju tu američku hranu o kojoj cijeli svijet priča.

Ispred restorana se stvorio ogroman red čekanja, neki od njih su došli samo kako bi vidjeli unutrašnjost restorana i nanjušili miris hrane. "Kad smo ušli u restoran bili smo šokirani brojem mladih radnika iza ogromnog pulta, svi su se kretali kao pčele i posluživali narudžbe velikom brzinom. Sjećam se ogromnog milkshakea i velikog burgera kojeg sam jedva držao u svojim rukama.", ispričala je jedna osoba koja je bila na otvorenju prvog "Mak Donald'sa", tako ga Rusi zovu.

"Okusi su bili vrlo intenzivni, nikad prije nisam jeo takvu hranu. Svi smo jeli i pili kao da nam je to bio posljednji obrok. Desetak minuta kasnije (tj. 5000 kalorija kasnije) moje me tijelo alarmiralo da unošenje tolike količine masne hrane nije bila pretjerano dobra ideja pa je bio savršen trenutak da uđem i u Mak Donaldsov toalet i vidim kako izgleda. Nisam bio sam - red (pogotovo ispred ženskog WC-a) bio je gotovo dug kao i onaj ispred samog restorana."