Pijesak doslovno zatrpava ovo rusko mjesto na sjeveru, no stanovnici otkrivaju zbog čega se ne želi odseliti

Pijesak doslovno zatrpava ovo rusko mjesto na sjeveru, no stanovnici otkrivaju zbog čega se ne želi odseliti
5K
Iako na prvi pogled izgleda kao napušteno mjesto izgubljeno negdje u pustinji, rusko selo Šojna još uvijek je naseljeno. Nalazi se na sjeveru, na rubu arktičkog kruga, a stanovnici ovog malog i izoliranog mjesta imaju specifičan problem - zatrpava ih pijesak.

Šojna je u sovjetsko doba (u 30-im godinama prošlog stoljeća) bila uspješno ribarsko mjesto, no zbog masovnog izlova je došlo do nestašice ribe, a time i masovne selidbe stanovništva. No, još uvijek ima onih koji Šojnu ne žele napustiti.

U Šojni nećete naći hotele ili velike supermarkete. Drvene kuće i kolibe jedine su građevine na koje ćete naići. I da, postoje "bolji" i "lošiji" kvartovi. Naime, u jednom dijelu Šojne su kuće više-manje u sasvim urednom stanju, dok su u drugom dijelu do krova zatrpane pijeskom. Zbog toga su neki stanovnici morali seliti svoje domove, no i dalje im napuštanje ovog zabačenog mjesta ne pada na pamet. Postoji više razloga. Neki od njih cijeli život žive u Šojni pa ne osjećaju potrebu da se presele u veće gradove, drugi razmišljaju o financijama.

Naime, stanovnici ovog mjesta od države dobiju posebnu naknadu jer žive daleko od ostatka civilizacije, a dobiju i bonus na plaću pa njihova mjesečna primanja nerijetko budu i do 3 puta veća od ljudi koji žive u naseljenijim gradovima. Život u Šojni dakako ne izgleda kao u drugim ruskim gradovima i selima, no svejedno je sve u nekoj mjeri organizirano. U selu živi oko 300 ljudi, no iako je prosječna starost 50 godina, načelnica kaže da se u Šojnu vraća sve više mladog stanovništva. Svatko od njih ima svoj zadatak, a nezaposlenost je praktički nepoznat pojam.

Kuće nemaju vodu pa je uzimaju iz zajedničkog bunara, a u selu postoji samo jedan dućan koji ponekad treba i do 2-3 tjedna da ponovno nabavi svježe povrće i ostale namirnice koje uspiju rasprodati. Stanovnici običnu pišu popise namirnica koje trebaju pa zbog toga uglavnom imaju sve za normalan život i normalnu prehranu.

Nedostaci? Stanovnici sa smiješkom na licu kažu da ih živcira pijesak u obući, no moglo bi se reći da su se na to već davno naviknuli. Još jedan nedostatak je puno rjeđe tuširanje, no na polarnim hladnoćama se ionako ne znoje previše. U selu imaju jednu kuću koju su uredili kao "banyu", tj. rusku verziju saune, pa svatko čeka svoj red kako bi se u njoj jednom tjedno očistili.

Najnovije