Posljednje slike male Židovke iz Auschwitza otkrivaju tužnu priču i još su strašnije u boji

Posljednje slike male Židovke iz Auschwitza otkrivaju tužnu priču i još su strašnije u boji
14K
Već sama pomisao na masovna ubojstva ledi krv u žilama, zamislite kako je tek bilo ljudima koji su bili dio toga. U holokaustu je tijekom Drugog svjetskog rata ubijen ogroman broj Židova, a jedne od žrtava bila je i 14-godišnja Czeslawa Kwoka koja je u zloglasni koncentracijski logor Auschwitz stigla sa svojom mamom 12. prosinca 1942. godine.

Stigle su u vlaku koji je bio pun žena i djece, čak 318 njih. Otjerane su iz svojih domova u poljskoj Zamosc regiji, gdje su nacisti "čistili" sela i gradove kako bi ih mogli naseliti Nijemcima, tj. stanovništvom koje nisu smatrali problematičnim i bezvrijednim.

Kako bi privukla pažnju medija, Marina Amara kolorizirala je stare fotografije nesretne djevojčice Czeslawe i tako još jednom podsjetila javnost na patnje djece i općenito ljudi iz tog vremena. Iako su crno-bijele slike dovoljno strašne, ove u boji još su strašnije jer bolje prikazuju neke detalje. Czeslawa je prije svog posljednjeg slikana pretučena i krvava poslana na davanje broja kojim su nacisti identificirali žrtve. Dobila je broj 26947 i tako nažalost postala jedna od onih koji su 1943. godine ubijeni. Nacisti su tada ubijali one koji nisu mogli raditi, koji su bili preslabi ili, kao što je to bio slučaj s 14-godišnjom Czeslawom, one koji se nisu uklapali u njemački plan "čiste" i superiorne rase. Nisu je smatrali dovoljno dobrom za germanizaciju.

Najnovije