STRAŠNA POVIJEST MEDICINE Doktori su koristili ove slike kako bi svijetu nahvalili lobotomiju

STRAŠNA POVIJEST MEDICINE Doktori su koristili ove slike kako bi svijetu nahvalili lobotomiju
15K
Portugalski doktor Egas Moniz u jednom je pokusu 1935. godine otkrio da uklanjanje prednjih dijelova mozga kod čimpanza rezultira promjenom ponašanja životinja. Primijetio je da su nakon zahvata bile manje agresivne i da su se ponašale "umjerenije". Zbog tog "uspjeha", isti je zahvat htio izvesti i na ljudima. Objavio je istraživanje u kojem je tvrdio da je ovo dobar i ispravan način liječenja psihički bolesnih osoba. Tako je otkrivena lobotomija, jedan od najstrašnijih zahvata u povijesti medicine.

U razdoblju od 1945. i 1947. godine obavljeno je više o 2000 lobotomija, a brojke su strmoglavo porasle na 18 tisuća nakon što je Moniz 1949. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu za svoje otkriće. Više je razloga zbog kojih je lobotomija u to vrijeme smatrana prihvatljivom. Činjenica je da u to vrijeme nisu postojali lijekovi koji su zaista pozitivno djelovali na ponašanje i mentalno zdravlje ovakvih bolesnika.

Doktor Walter Freeman pomagao je u populariziranju lobotomije u SAD-u. Bez ikakvog prethodnog treninga, Freeman je odlučio promijeniti način izvođenja operacije te je pacijentima počeo bušiti lubanju te im bosti i rezati mozak kroz rupu. Ovakve zahvate je usavršio sve dok mu za jednu operaciju nije trebalo više od 12 minuta. Stare fotografije koje ćete vidjeti u nastavku pokazuju njegove pacijente prije i nakon zahvata, a koristio ih je kako bi svijetu nahvalio lobotomiju, ali i sebe prikazao kao uspješnog kirurga.