Doktori su mislili da je pacijentica izgubila razum, a onda je jedan njen crtež promijenio sve

Doktori su mislili da je pacijentica izgubila razum, a onda je jedan njen crtež promijenio sve
9K
https://www.youtube.com/watch?v=Najj0aVLJwU
Susannah Cahalan iz New Yorka imala je 24 godine i radila za poznati New York Post. Imala je bogat društveni život, dobrog partnera, lijep stan, a onda joj se dogodilo nešto što ni doktori nisu znali objasniti.

Mlada žena je sve više počela primjećivati promjene u ponašanju. Osjećala se umorno i letargično, nešto se definitivno događalo u njenom tijelu. Prva dijagnoza liječnika bila je mononukleoza, no onda su se pojavile i halucinacije, paranoja i prvi napadaj.

Završila je u bolnici, a prvog mjeseca boravka u bolničkoj sobi uopće se ne sjeća. Kada je gledala snimke, osjećala se kao da gleda neku drugu osobu - preplašenu, ljutu, paranoičnu, nervoznu... Emocije su sve više nestajale, čak joj ni liječnici nisu znali pomoći jer nisu točno znali što se događa s njom. Pokušali su je liječiti na razne načine, no ništa nije pomogla.

A onda se pojavio dr. Souhel Najjar. Detaljno je pregledao sve njene simptome i povijest bolesti te je zamolio da učini nešto neobično. Rekao joj je da nacrta okrugli sat. Kad je vidio njen crtež, sve mu je bilo jasno. Uspjela je nacrtati krug, no sve oznake za satove bile su na jednoj strani. Shvatio je da njen problem nije psihički, nego je jedna polovica njenog mozga bila zahvaćena rijetkom upalom.

Susannah se uspjela oporaviti. Trebalo joj je dosta vremena da vrati svoj identitet koji je zbog bolesti jednim dijelom praktički izgubila. Sve ovo ju je motiviralo da pomaže drugim ljudima sa sličnim problemima, a napisala je i knjigu "Mozak u plamenu" u kojem je opisala svojih mjesec dana "ludila".

Najnovije