Užasna priča o blizankama koje su preživjele koncentracijski logor i nacističke eksperimente

Užasna priča o blizankama koje su preživjele koncentracijski logor i nacističke eksperimente
18K
Eva Mozes Kor je žena s teškom životnom pričom. Preživjela je teror u koncentracijskom logoru Auschwitz, a čak ni nakon toga nije izgubila volju za životom. Danas ima 85 godina i aktivna je na društvenim mrežama, putuje svijetom, sudjeluje u dokumentarcima, piše knjige, čak je osnovala i muzej posvećen povijesti nacističkih eksperimenata na ljudima.

Eva (lijevo na 1. slici) je rođena u židovskoj obitelji u Rumunjskoj. Imala je dvije starije sestre, Edit i Aliz, te sestru blizanku Miriam (desno na 1. slici). U svibnju 1944. godine cijela njena obitelj poslana je u koncentracijski logor Auschwitz. Putovali su 4 dana u prepunom vlaku koji je prije bio korišten za transport stoke. Na ulazu u logor njenu su majku pitali jesu li Eva i Miriam blizanke. Nakon potvrdnog odgovora, čuvari su odveli blizanke u odvojene prostorije. Sestre nikad nisu saznale što se dogodilo s ostatkom njihove obitelji.

Blizanke se završile u rukama nacističkog doktora Josefa Mengelea (slika 3), kojeg su nazivali i "Anđelom smrti". U Auschwitzu je bilo oko 1500 blizanaca i blizanki, od toga je samo 300 njih preživjelo. Ostatak je zajedno s ostalim logorašima ubijen u strašnim medicinskim eksperimentima.

Eva i Miriam bile su dio većeg broja genetskih eksperimenata. Evu su jednom odnijeli u odvojen laboratorij u kojem su joj uzeli velike količine krvi iz ruke te joj ubrizgali nepoznatu tekućinu u drugu ruku. Nakon toga je imala povišenu temperaturu, ruke i noge bile su joj natečene, a tijelo joj je bilo prekriveno crvenim točkicama. Mengele joj je tad rekao da ima još 2 tjedna života, no djevojčica je ipak preživjela te vraćena u dio logora u kojem je bila i njena sestra. Mengele je pred kraj rata pobjegao u Južnu Ameriku i nikad nije kažnjen.

Eva se sjeća i trenutka kada su u logor stigli vojnici Crvene armije. Odjednom se čuo glasan uzvik "Slobodni smo!". Logoraši su se počeli grliti, a vojnici su djeci dijelili čokolade i kekse. Blizanke su završile kod časnih sestara koje su im nudile mnoge igračke, no sestrama nije više bilo do igranja. Njihovo djetinjstvo je u Auschwitzu zauvijek završilo.

Vraćene su u Rumunjsku, gdje su pronašle opustošenu kuću. Eva kaže da je to bio najtužniji dan u njenom životu jer se zaista nadala da će kod kuće naći bar nekoga od ostatka obitelji. Sa 16 godina su dobile dozvolu da se presele u izraelski grad Haifu gdje su odslužile i vojsku. Eva se 1960. udala za Amerikanca Michaela koji je također preživio holokaust. Preselili su se u SAD i dobili djecu, Alexa i Rinu. Eva se zaposlila kao agentica za nekretnine.

Njena sestra Miriam se razboljela, bubrezi su joj prestali funkcionirati. Bila je to posljedica eksperimenata koje je preživjela u Auschwitzu. Eva joj je donirala jedan bubreg, no nije pomoglo. 1993. godine je umrla u 60. godini života.

Eva je dvije godine nakon sestrine smrti osnovala muzej Candles, posvećen povijesti nacističkih eksperimenata na ljudima. Danas se bavi edukacijom mlađih i drži govore o svojoj teškoj životnoj priči. 2015. godine je pozvana na sud u Njemačkoj, gdje se sudilo bivšem nacistu Oskaru Gröningu. Tijekom suđenja, Eva je priča Gröningu te ga zagrlila i rekla da mu je spremna oprostiti. Kaže da ju je to učinilo jačom osobom. 2016. godine je snimljen dokumentarni film "Djevojka koja je oprostila nacistima".