Što bi se dogodilo da tijekom leta pukne prozor? Pogledajte kako reagirati

Što bi se dogodilo da tijekom leta pukne prozor? Pogledajte kako reagirati
5K
imgur
Za mnoge od nas putovanja zrakoplovom puna su stresa, iako se izvanredne situacije događaju vrlo rijetko.

Iako svjesni smo da postoje i drugi ozbiljni slučajevi koji se mogu dogoditi u zrakoplovu, pa smo odlučili saznati što bi se moglo dogoditi ako prozor pukne tijekom leta.

To se već događalo.

To se već događalo.
Bilo je nekoliko priča povezanih sa slomljenim prozorima aviona, evo nekih od njih:

1990. godine, tijekom leta 5390 tvrtke British Airways, jedna se od ploča vjetrobranskog stakla odvojila, a kapetan zrakoplova gotovo je usisan iz kabine. Srećom, stjuard je uhvatio pilota posljednju sekundu i držao ga dok zrakoplov nije sletio, pa je preživio.

Sličan se incident dogodio usred leta Airbusa A319 2018. godine kada je puklo vjetrobransko staklo. Srećom, kopilotu zrakoplova bio je privezan pojas, pa nije imao ozbiljnijih ozljeda.

Što se događa u avionu?

Što se događa u avionu?
U ovoj situaciji, prije bilo čega drugog, mogli biste čuti vrlo glasan zvuk zbog smanjenja tlaka. U osnovi je tlak zraka u kabini veći nego izvan aviona kako bi omogućio ljudima normalno disanje. Zato bi, ako se dogodi da se prozor razbije, zrak iz njega izlazio velikom brzinom, uzimajući sa sobom male predmete pa čak i putnike.

U slučaju da vam se ovo dogodi.

U slučaju da vam se ovo dogodi.
Kao i u mnogim hitnim situacijama, najvažnije je pravilo ne paničariti. Uz to, bolje je da vam sigurnosni pojas bude pričvršćen cijelo vrijeme kada sjedite. Kad padnu maske s kisikom, stavite jednu, a zatim pomozite djetetu ili drugim ljudima oko vas. Posada će započeti hitno slijetanje, a spuštanje će biti brzo kako bi se umanjili rizici za putnike.

Čim se avion spusti na sigurnu visinu, moći ćete ukloniti masku.

Avioni su i dalje sigurni.

Avioni su i dalje sigurni.
Putovanje zrakoplovom jedan je od najsigurnijih načina kretanja i postaje samo sigurnije. Osim toga, kada se dogodi hitna situacija poput snižavanja tlaka, prozori su rijetko razlog: to se događa samo u 2,7% svih slučajeva s tlakom u avionu.

Prozori imaju više slojeva izrađenih od pleksiglasa ili akrilne plastike, koji su izdržljivi i imaju malenu rupu koja je tu kako bi se izbjegla kondenzacija.

Najnovije