Kako psi vide boje?

Kako psi vide boje?

Foto: Shutterstock

KADA šetate sa svojim psom, uživate u spektru boja koje vidite. Te boje vaš pas vidi mnogo drugačije.

Psi imaju deset puta manju koncentraciju fotoreceptorskih čunjića u svojoj mrežnici nego ljudi. Zato, dok mi imamo sposobnost prepoznavanja mnoštva boja i nijansi, psi vide samo dvije boje - plavo-ljubičastu i žutu, kako i sve nijanse tih boja. Ostatak svijeta vide u nijansama sive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ograničeno viđenje boja nema velike posljedice za pse jer oni vjerojatno reagiraju samo na boje koje su im od biološke važnosti", napisali su veterinari Christopher Murphy i Paul Mille 1995. godine u svojoj studiji o psećem vidu, objavljenoj u časopisu American Veterinary Medical Associationa.

Istraživanjem koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji 1989. utvrđeno je da psi ipak vide i neke boje, a ne samo crno-bijeli svijet, kako se dotad mislilo. Otkriveno je da u psećoj mrežnici postoje čunjići osjetljivi na boje, a kasnije je to potvrđeno i elektroretinografijom koja mjeri reakciju oka na svjetlost.

Psi, kao i većina sisavaca, posjeduju dva tipa čunjića za percepciju boja i sposobnost viđenja detalja. Ljudi, s druge strane, imaju tri tipa čunjića od kojih svaki ima drugačiji pigment i prepoznaje plavu, zelenu ili crvenu boju, što nam omogućuje uživanje u svim bojama spektra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara