Kod njih ženka penetrira u muškarca: Otkrivena nova vrsta kod koje ženke imaju "penis"

Kod njih ženka penetrira u muškarca: Otkrivena nova vrsta kod koje ženke imaju "penis"
Ilustracija: Shutterstock
 
U RIJEČNOJ dolini Peruacu u Brazilu znanstvenici su otkrili novu vrstu insekata pod nazivom Neotrogla kod koje je uočena neobična pojava zamjene spolova - ženke ove vrste imaju penis, a mužjaci vaginu. 

Dosad jedini poznati primjer "ženskog penisa" u životinjskom svijetu opovrgava uvriježeno mišljenje da postojanje i vrsta spolnih organa određuju spol životinja. No, i u slučaju insekata Neotrogla vrijedi staro pravilo - ženke proizvode jajne stanice, a mužjaci spermije. Razlika se očituje u procesu parenja i vrsti spolnog organa: ženka svojim penisom penetrira u mužjaka i u toku parenja, koje traje od 40 do 70 sati, skuplja spermu kojom će oploditi svoje jajne stanice. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Snaga kojom ženke guraju svoj penis vrlo je velika, a ako mužjak pruža otpor može doći do ozljeđivanja njegovih spolnih organa, stoga se čini da cijeli proces parenja u potpunosti kontrolira ženka, dok su mužjaci pasivni", navodi  Kazunori Yoshizawa, entomolog i autor ove studije, u svojoj izjavi za The Verge.
 
Otkriće je objavljeno u časopisu Current Biology, a s obzirom na to da dosad nije bilo sličnih primjera "zamjene" spolova u životinjskom svijetu, znanstvenici još nemaju objašnjenje za ovu pojavu. Trenutno traje prikupljanje novih genetskih podataka koje znanstvenici planiraju usporediti s postojećim podacima o srodnim vrstama te tako doći do objašnjenja nastanka "ženskog penisa". 
 
S obzirom na to da je ovo svojevrsni presedan, pred znanstvenicima je težak zadatak: "Nove strukture kukaca inače evoluiraju na temelju modifikacije postojećih struktura, no ovaj je ženski penis nastao ni iz čega", objašnjava Yoshizawa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara