Prvi put u povijesti mijenjanje "svemirskog rasporeda": NASA planira asteroid od 500 tona privući bliže Mjesecu

Prvi put u povijesti mijenjanje "svemirskog rasporeda": NASA planira asteroid od 500 tona privući bliže Mjesecu

Foto: Shutterstock

NASA je ovog petka objavila svoje planove za budućnost.

Naime, prema javljanju američkih medija, svemirska agencija ima u planu "privući" omanji asteroid i "parkirati" ga u blizini Mjeseca kako bi ga astronauti mogli istraživati, potvrdio je senator Bill Nelson ovog petka.

To će napraviti tako što će robotska letjelica 2019. godine omanji asteroid (otprilike 500 tona, promjera 7,6 metara) privući bliže Mjesecu, a ekipa od četiri astronauta će potom iz letjelice Orion 2021. godine izaći u svemir i istražiti ga detaljno. Taj plan trebao bi za četiri godine ubrzati misiju slijetanja astronauta na asteroid, tako što će ga se promaknuti bliže Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator Nelson objavio je da će predsjednik Obama uložiti 100 milijuna dolara u misiju pomoću koje će se odabrati pravi asteroid: "To je zbilja pametan koncept. Potražite idealnog kandidata među asteroidima. Otiđite po njega uz pomoć robota i dovucite ga natrag".

Ovo će biti prvi put u povijesti da će čovjek upravljati tako velikim svemirskim tijelom, objasnio je Robert Braun s Instituta za tehnologiju u Georgiji.

Asteroida "propisane" veličine ima nekoliko stotina, a pronaći pravi neće biti jednostavno. Njegovo bi "lovljenje" trebalo biti slično "stavljanju predmeta u vreću s vrpcom na vrhu", pojasnio je Donald Yeomans, šef NASA-inog programa za praćenje svemirskih tijela koja prolaze u blizini Zemlje.

Nelson je pojasnio da bi ova misija trebala pomoći i u otkrivanju načina da se jednog dana i većim asteroidima, ako bi predstavljali prijetnju Zemlji, promijeni smjer kretanja i lokacija u svemiru, ali ona će biti i pravi trening za odlazak astronauta na Mars 2030. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara