U Kini je smog toliko gust da građani svitanje gledaju na velikim ekranima

U Kini je smog toliko gust da građani svitanje gledaju na velikim ekranima

Foto: Guliver/Getty Images

AKO STE u potrazi za fotografijom koja će vam na najbolji mogući način dočarati važnost brige za okoliš, onda je to fotografija nastala u Pekingu.

Naime, ako je vjerovati napisima Daily Maila, smog u Pekingu postao je toliko gust da se prirodnog svjetla gladne mase okupljaju oko golemih ekrana kako bi uživali - u svitanju.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ekrani su rasprostranjeni diljem glavnog grada Kine i donedavno su prikazivali samo reklame, ali prvi val opasnog smoga zbog kojeg građani moraju nositi zaštitne maske, natjerao je gradsku upravu da umjesto reklama prikazuju svitanje.

"Jutros nisam mogao vidjeti visoku zgradu preko puta. Smog je posljednjih godina postao neizdrživ. Neprestano kašljem i šmrcam, ali što se tu može? Pijem više vode kako bih iz tijela izbacio toksine", rekao je novinarima prometni policajac.Inače, tijekom zimskog perioda, kvaliteta zraka u Pekingu osjetno opada, a ove godine razina zagađenosti posebno je visoka. Izmjerena koncentracija lebdećih čestica 40 puta je veća od one koju preporučuju međunarodni sigurnosni standardi.

Gradonačelnik Pekinga obećao je kako će grad u 2014. izdvojiti oko 2,4 milijarde dolara kako bi se poboljšala kvaliteta zraka i smanjila zagađenost. Promiče se kupnja automobila s manjom emisijom štetnih plinova, a prošle godine u Kini je zatvoreno čak 8347 tvornica koje su ozbiljno pridonosile zagađenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara