Usvajanje ovih sedam navika moglo bi vam promijeniti život

Usvajanje ovih sedam navika moglo bi vam promijeniti život

Foto: Shutterstock

JOHN DRYDEN je rekao: "Prvo mi stvaramo navike, a onda navike stvore nas".

Da možete odabrati jednu, dvije (ili sedam) navika koje će vam promijeniti život – koje bi bile? To nije lako pitanje, puno je promjena kroz koji smo svi prošli. Neki su prestali pušiti, neki počeli vježbati. Sve su se te odluke činile važnima. I bile su. Put do sretnijeg života je popločan naizgled malim stvarima.

Dajte si izazov da u 30 dana da usvojite samo jednu naviku. Napišite je na papir zajedno sa svojom motivacijom, preprekama i strategijama kako ih zaobići.

Potpuno se posvetite, i obznanite to svima. Objavljujte svoj napredak. Imajte potporu okoline - u stvarnom životu ili online. Nagradite se svaki put kad napravite napredak. Ako ne uspijete, shvatite gdje ste pogriješili, napravite novi plan i počnite ponovno.

Evo sedam prijedloga blogera Lea Babauta:

1. Razvijte pozitivno razmišljanje

Ova navika je na vrhu liste jer je ključna i pomoći će vam da formirate sve ostale navike. Naravno, pozitivno razmišljanje bez akcije neće dovesti do rezultata, ali će Vas svakako motivirati da budete ustrajni. Za početak postanite svjesni trenutaka kada imate negativne misli. Kad ih postanete svjesni, lako ćete ih zaustaviti.

2. Vježbajte

Da, vježbanje je zdravo. Svi to znamo. No zašto će Vam promijeniti život? Osjećat ćete se bolje u svojoj koži i imati više samopouzdanja što je ključno da bi uspjeli u svim drugim poljima. Izbacit ćete stres što će vam dati više vremena za razmišljanje. Također pomaže kod kreativnosti. Mnoge ideje dolaze upravo u trenucima fizičkog napora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Jedna po jedna stvar

Dakle potpuno suprotno od "multitaskinga". Bit ćete efikasniji u svom zadatku i napraviti ga kako treba. Bit ćete pod manjim stresom i sretniji tijekom dana.

4. Fokusirajte se na cilj


Kada se fokusirate na samo jedan zadatak postajete efikasniji stoga fokusirajte se na konačni cilj. Iako se čini jako teško, fokusiranje na jedan cilj je najmoćniji način da ga ostvarite. Kada pokušavate ostvariti više ciljeva odjednom, energija i fokus je razbacan i biti ćete manje efikasni.

5. Eliminirajte sve što nije  bitno


Za početak identificirajte stvari koje su vam najvažnije u životu i onda eliminirajte sve ostalo. Ova taktika  vrijedi za sve aspekte života – radu na projektima, komunikaciji preko e-maila ili životu općenito. Promijenit će Vam život jer će ga učiniti jednostavnijim.

6. Ljubaznost


Da, ljubaznost  je navika. I može se razvijati. Fokusirajte se na to svaki dan mjesec dana i vidjet ćete duboke promjene u životu. Osjećat ćete se bolje kao osoba. Neka vam cilj postane učiniti nešto nesebično svakog dana. Svaki put kada sretnete nekoga pokušajte biti ljubazni. Primijetit ćete da ljudi na Vas reagiraju drugačije i da Vas bolje tretiraju. Sve što date će Vam se dugoročno vratiti.

7. Dnevna rutina


Zvuči jednostavno, ali kreiranje svakodnevne rutine može napraviti velike promjene u Vašem životu. Kako će Vam to promijeniti život? Pomoći će Vam da učvrstite produktivne navike koje želite steći u svakodnevnom životu. Lakše ćete se fokusirati na onošpto je važno umjesto da se rješavate  stvari u hodu. Nakon produktivnog dana, osjećat ćete se odlično i s entuzijazmom ćete krenuti u novi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara