Ukraden najbolji transparent prosvjeda: "U Hrvatskoj će ti oteti sve, pa i staru roletu"

Ukraden najbolji transparent prosvjeda: "U Hrvatskoj će ti oteti sve, pa i staru roletu"

Foto: Marina Vujčić

JEDAN od transparenata kojega su mnogi tijekom jučerašnjih prosvjeda podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi prozvali najboljim izradio je mladi student i pisac Borna Vujčić, koji vjerojatno nije očekivao da će privući toliku pozornost. Ipak, uspio je na vrlo originalan način uputiti poruku vladajućima: "Kakva Vlada, takav transparent", napisao je na "podlozi" sklepanoj od stare rolete i komada kutije.

"Priključio sam se prosvjedu jer sam prepoznao njegovu veličinu i značaj. On je primarno reakcija na postupke vladajućih kojima su stali na put reformama, iako im je tijekom i nakon izbora ta riječ bila primarni mamac za glasove. Ali, ne radi se samo o tome - pritisak na gospodina Jokića je samo kap koja je prelila čašu. A ta čaša se unazad pola godine neprestano puni totalitarizmom pod krinkom demokracije u kojoj smo se našli", kaže dan nakon prosvjeta Borna, kojem je "slavni" transparent na kraju prosvjeda - ukraden.

"Transparent je nastao tako što sam izašao u dvorište i sklepao ga od otpadaka koje sam tamo našao. Drago mi je da je uveselio mnoge koji su me zaustavljali kako bi se fotografirali s njim i sa mnom. Nekome se čak i svidio toliko da mi ga ukrade nakon što sam ga odložio pored terase kafića gdje sam svratio na piće nakon prosvjeda. Žao mi je da se to dogodilo, pogotovo jer sam primio ponudu da ga izložim, ali s druge strane mi je drago. Lopovi kao da su se udružili sa mnom u želji da na najjasniji način prikažu stanje u zemlji: u Hrvatskoj će ti ukrasti sve, pa ako treba i roletu na koju je zalijepljen komad kutije s tržnice", rezignirano će Borna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je vladu praktički usporedio sa smećem, za Index je rekao i da vladajućima više nema što dodati.

"Upućivati poruke vladajućima je uzaludno, što je jasno iz činjenice da su i dalje vladajući. Kad bi bili spremni za komunikaciju s narodom, davno bi odstupili.  Svima ostalima poručujem da ostanu ujedinjeni koliko je to moguće. Trebamo osvijestiti da je ova Vlada nepogoda za sve nas, ili barem sve nas koji nismo izravno povezani s njom, i ponašati se u skladu s time. Nije vrijeme za podjele i prozivanja, jer međusobni sukobi su ono što zajednički neprijatelj najviše priželjkuje", kaže mladi student.

Obzirom na rastući broj mladih koji napuštaju Hrvatsku, neizbježno smo ga pitali i vidi li svoju budućnost ovdje ili negdje drugdje.

"Što se odlaska tiče, smatram da je na Hrvatskoj da me zadrži, a ne na meni da u njoj ostanem. Od mladih se ne bi trebalo očekivati da gladni ostaju ovdje samo na račun domoljublja, pogotovo otkad je taj pojam postao pastir za održavanje glasačkih ovaca na okupu. Odgovornost iduće Vlade, koju srećom nećemo čekati do 2020., je da promjenama osigura takvu klimu da mladi neće ni imati potrebu bježati", zaključuje Borna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara