Večerao u restoranu s Michelin zvjezdicom pa zaključio: "Travu imam i kod kuće"
RESTORANI s Michelinovom zvjezdicom uglavnom nude gurmanske obroke i delikatesne namirnice, a cijene jela vrlo su visoke zbog kvalitete i vrste hrane od koje su spravljene. Jeste li se ikada pitali kako izgleda večera u jedom takvom restoranu? Muškarac iz Rusije na Pikabuu je podijelio svoje iskustvo i otkrio prednosti i mane restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom.
"Ne tako davno supruga i ja otišli smo na kratki izlet u Stockholm. To je čist, ugodan i skup grad, ali to nije poanta priče. Nisam veliki gurman - nikad ne zatvaram oči dok uživam u dobrom komadu mesa, ali volim ukusnu hranu. Međutim, uvijek sam sanjao o tome da posjetim restoran s Michelinovom zvjezdicom barem jednom u životu i oduvijek sam želio iskusiti kako je to", započeo je Rus.
"Oko mjesec - mjesec i pol dana ranije počeo sam tražiti restorane s Michelinovom zvjezdicom u Stockholmu. Tražio sam one koji imaju samo jednu zvjezdicu jer su ostali bili apsolutno preskupi. Švedska nije baš najjeftinija zemlja na svijetu, znate. Pogledao sam službeni vodič i pronašao jedan mali restoran te odlučio napraviti rezervaciju. Pročitao sam da je potrebno to napraviti barem mjesec dana prije zbog velikog interesa posjetitelja.
Restoran je imao naljepnicu 'Michelin' na ulazu. Supruga i ja stigli smo 15 minuta prije same rezervacije te nismo obraćali pažnju na to kako smo odjeveni. Nosio sam džemper i traperice jer restoran baš nije bio raskošan - bio je u stilu potkrovlja. U njemu je bilo 16 stolova namijenjenih dvjema osobama. Sve osoblje nosilo je crne uniforme i dobro govorilo engleski", opisao je muškarac.
"Očekivao sam vidjeti tipove u odijelima i žene s elegantnim frizurama, ali svi su zapravo bili u ležernoj odjeći. Stol koji smo dobili bio je malen, a na rubu je imao spremnik za srebrninu. Konobar nam je donio meni. Pročitao sam najveću ponudu i vidio da su obroci podijeljeni u sljedove pa se ne može naručiti bilo koje jelo - ponuđen vam je set koji je odabrao chef. Sastoji se od tri do šest obroka. Odabrali smo set od šest jela bez alkohola. Da smo naručili alkohol, sve bi nas koštalo dvostruko skuplje.
Konobar se vratio i uzeo našu narudžbu te nam donio bocu vode. Okrenuo ju je prema nama tako da vidimo etiketu, ne znam zašto je to tako učinio. Pet minuta kasnije donio je naše prvo jelo. Pomislio sam: 'Odlično. Došao sam u Švedsku jesti bakinu rotkvicu.' Konobar je rekao da je to aperitiv - prva rotkvica ove sezone i masline. Pojeli smo to. Imalo je okus po rotkvici i maslini", priča dalje tip.
"Potom nam je konobar donio ovo. Ako se dobro sjećam, bilo je to prepeličje jaje u nekom zelenom umaku sa senfom. Jaje je bilo meko kuhano i bilo je ukusno. Pojeo sam i umak - imao je nekakve alge u sebi. Uz sve to dobili smo i prepečeni kruh.
Deset minuta kasnije donijeli su nam iduće jelo. Koliko znam, to su bile kamenice. Konobar nam je objasnio kako se jedu. Jelo je sadržavalo kamenice, češnjak i peršin. Pojeo sam sve, ali sam i dalje bio gladan", kaže Rus.
"Nakon toga stiglo je jelo spravljeno od maslaca, češnjaka, gljiva i kavijara s rijetkom vrstom ribe na vrhu. Imalo je okus kao običan kavijar iz supermarketa, baš nikakve razlike nije bilo. Uz to smo dobili kruh na koji se taj namaz namaže i jede, konačno sam se osjećao kao da jedem nešto konkretno.
Onda je napokon na red došlo meso. Vrlo tanke ploške pačjeg mesa - sirovog mesa! Ono je bilo marinirano u octu koji je mirisao na morsku hranu. Ispod patke je bila hrpa peršina i kukuruzni čips. Pojeli smo to i čekali idući obrok", nastavlja muškarac.
"Iduće je stiglo poširano jaje. Rekli su da je guščje jaje. Nikad ga nisam jeo i bilo je ukusno, ali ga nije bilo dovoljno. Zaboravio sam što je ovo bilo na njemu, ali sve sam pojeo, čak i cvjetiće na vrhu."
"Iduće smo dobili kuhanu ribu u umaku s biljem i peršinom. Pojeo sam previše peršina, mislim da ga neću jesti u narednih nekoliko godina. Također su nam donijeli i palačinke punjene kuhanom piletinom i peršinom. Bilo je ukusno i podsjetilo me na kebab", opisao je tip.
"Konačno je došlo vrijeme za desert. Bio je to sladoled nalik souffleu, ne mogu se sjetiti točnog imena. U sredini je bilo nešto što me podsjećalo na umak od soje. Bila je to neobična kombinacija."
"Nakon svega ovoga konobar je došao k nama i pitao želimo li kavu. Pristali smo. Dok smo čekali, donijeli su nam karamelu sa svježom brezom i brezinim sokom. Nisam jeo grane. Kasnije su nam donijeli posudu s filterom. Konobar je stavio kavu unutra, a kako je konobar rekao, donijeli su je neki prijatelji iz Brazila. Filtrirao ju je. Napitak je bio vrlo ukusan. Uz to su nam donijeli i kekse - bili su hrskavi i blago slani, ali jako fini."
"To je bilo to. Sve je trajalo puna četiri sata. Bilo je dugotrajno, ali nas nije umorilo", kaže gost te dodaje kako im je sve to bilo dovoljno da se najedu iako su porcije bile malene. "Supruga je bila zadovoljna, a cijelo iskustvo opisala je kao 'kazalište s hranom'. Što se mene tiče, podijeljenog sam mišljenja. Da, bio sam zadovoljan, ali sam imao neka drugačija očekivanja. Sve u svemu - ako želite izaći na skupu večeru, ovo nije pravi odabir", istaknuo je.
Cijela večera koštala ih je 200 eura, što je oko 1500 kuna. "Nije mi žao što smo posjetili ovaj restoran, ali ne bih ponovno išao. Hrana nije po mom ukusu, preskupo je, a travu mogu jesti i kod kuće", zaključio je Rus.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati