Video: Superkompjuter Watson nastup u kvizu "Izazov!" završio neriješeno

Screenshot: YouTube
Video: YouTube

WATSON, IBM-ov najnoviji superkompjuter, jučer je debitirao u slavnom kvizu "Izazov!". Suparnici su mu bila dva najbolja igrača u povijesti kviza - Brad Rutter (osvojio ukupno 3,25 milijuna dolara) i Ken Jennings (pobijedio u 74 emisije zaredom). Watson i Rutter skupili su po 5000 dolara, dok je Jennings zaradio samo 2000 dolara.

Sukob je iščekivan mjesecima, a Watson je već na probi pokazao zavidnu brzinu i "znanje". Pokreće ga hrpa Linux servera i 2880 procesora, a sposoban je za prepoznavanje i prevođenje prirodnog jezika u strojni, pa se može podičiti prepoznavanjem konteksta i donekle ograničenim "shvaćanjem" igre riječi i dvostrukih značenja. Watsonu je, kako bi igra bila poštena, ukinut sav pristup internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz par grešaka, uspješno je izborio nastavak natjecanja, koje će se održati danas i sutra. Pobjedniku se smiješi čak milijun dolara, drugo mjesto vrijedi 300.000 dolara, a treće 200.000 dolara. Sve što Watson zaradi IBM će donirati u humanitarne svrhe, dok će Jennings i Rutter donirati po polovicu svojeg dobitka.

Iako je Watson u ovom slučaju specijalno pripremljen za "Izazov!", njegovi tvorci namjeravaju ga "zaposliti" na područjima koja zahtijevaju obradu goleme količine podataka, koje je potrebno staviti u određeni kontekst i doći do zaključka, npr. medicinske dijagnoze i kao ispomoć inženjerima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara