Kako prepoznati hidrokelu kod dječaka?

Kako prepoznati hidrokelu kod dječaka?

Foto: Shutterstock

HIDROKELA predstavlja relativno benigno stanje koje ne ostavlja posljedice po zdravlje djeteta.

Što je to hidrokela?


Hidrokela ili vodena kila jest vrećica ispunjena tekućinom koja okružuje testis, zbog čega se javlja otok mošnje odnosno skrotuma, kožne vrećice u kojoj je smješten testis. Obično je bezbolna i bezopasna, te ne zahtijeva nikakav tretman. Međutim ako djetetu oteče mošnja potrebno ga je odvesti k pedijatru. Moguće je da se otok pojavi zbog postojanja prave preponske kile kod koje se zbog slabe točke na trbušnom zidu dio crijeva spušta u skrotum. Takva kila češće zahtijeva kiruršku intervenciju nego li hidrokela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako nastaje hidrokela?

Postoje urođene hidrokele, s time da prijevremeno rođene bebe imaju veću šansu da se rode s hidrokelom. Kod muške novorođenčadi ona se razvija još za vrijeme trudnoće. Tijekom embrionalnog razvoja muške bebe, testis se spušta iz trbuha u skrotum. Vrećica koja je pridružena svakom testisu u vezi je s trbušnom šupljinom te sadrži tekućinu koja okružuje testis. U većini slučajeva kad dođe do zatvaranja vrećice nakon rođenja dolazi i do resorpcije ove tekućine. Ako ne dođe do zatvaranja vrećice i zarobljavanja tekućine koja se više ne može vratiti u trbuh, formira se hidrokela. Uglavnom se zaostala tekućina resorbira te potpuno nestane tijekom prve godine života djeteta. Kod starijih dječaka hidrokela se razvija kao rezultat povrede ili upale pasjemenika i tada govorimo o stečenoj hidrokeli.

Kada je potrebna kirurška intervencija?


Ako se sama ne povuče u prvih godinu dana do 18 mjeseci djetetova života ili pak ako se poveća te čini osjećaj nelagode dječaku, može se izvršiti kirurško odstranjenje hidrokele. Ona se obavlja tijekom kratkotrajne hospitalizacije, u općoj ili spinalnoj anesteziji. Nakon toga se preporučuje nošenje hladnih obloga da bi se smanjio otok nakon intervencije.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara