Začinite svoje obroke okusom, bojom i mirisom... jestivim cvijećem
Foto: Pinterest
CVIJEĆE može biti zanimljiv dodatak svim jelima, a osobito kada se koristi svježe. Jestivim cvijećem možete ukrasiti salate, sladolede, kolače, torte te svoje omiljeno piće. Cvijeće se tradicionalno koristi i termički obrađeno, npr. cvijet tikvice u talijanskoj kuhinji, latice ruže u indijskoj kuhinji, cvijeće se koristi kao začin te za pripremu čaja. Mogućnosti su neograničene.
Za sigurno korištenje cvijeća u pripremi jela treba se držati nekoliko pravila jer ono potencijalno može biti štetno, čak i opasno po život:
a) jedite jestivo cvijeće - ako niste sigurni je li jestivo svakako to provjerite npr. u knjizi o jestivom cvijeću i biljkama,
b) jedite cvijeće koje ste sami uzgojili ili za koje znate da je sigurno za konzumaciju, odnosno ne jedite cvijeće iz cvjećarne ili s javnih površina koje je vjerojatno zagađeno i/ili tretirano kemikalijama, jedite samo latice, sve ostale dijelove cvijeta potrebno je ukloniti prije jela, ako patite od alergija, cvijeće u prehranu uvodite postupno.
Da biste očuvali svježinu cvijeća, stavite ih na vlažne papirnate ubruse te u hermetički zatvoren spremnik koji držite u hladnjaku, savjetuje Treehuger. Neko će cvijeće na ovaj način održati svježinu i do deset dana. Uvelo cvijeće možete osvježiti u ledenoj vodi.
Popis jestivog cvijeća abecednim redom prema knjizi True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You, Annie B. Bond, Melissa Breyer and Wendy Gordon:
cvijeće biljaka roda allium: luka, poriluka, vlasca i češnjaka - jestivo je kao i svaki dio ovih biljaka, bogate arome
anđelika – cvijet anđelike je slatkast, a boja može biti od blijedo plave boje lavande do tamne crvene, ovisno o sorti
anis hyssop – jestivo je i cvijeće i listovi, slatkasti okus
boražina – cvijetovi su u nijansama plave, okus krastavca
bosiljak – cvijet bosiljka sličan je okusu lišća no blaži
cikorija – plave latice su blago gorke, pupoljci se mogu konzervirati
citronovac (lemon verbena ) - sitni blijedoružićasti cvjetovi u skupinama s mirisom limuna, koristi se za pripremu čaja i slastice
cvijeće citrusa: naranče, limuna, limete, grejpa, kumkvata (kineske naranče) – cvjetovi su vrlo slatki i mirisni
djetelina – cvjetići su slatkasti
dragoljub – briljantnih boja, sladak cvjetni okus s pikatnim
paprenim okusom na završetku, cvijeće se može puniti, lišće se može dodati salati, pupoljci se mogu koristiti kao kapare, sjemenke su pikantne i slatke
fuksija – prekrasan ukras i pikantan okus
gladiola – blagog okusa, zanimljiv ukras, a mogu se i puniti
hibiskus – najčešće se koristi za pripremu čaja, oporog okusa
jasmin – mirisni cvijet koristi se za pripremu čaja, može se štedljivo koristiti u slatkim jelima
jorgovan – ljutog okusa, citrusnog mirisa
kadulja – blažeg okusa listova
kamilica – cvijeće je malo, nalik su tratinčicama, slatkastog okusa (može izazvati alergiju kod osoba alergičnih na ambroziju)
karanfil – latice su slatke poput mirisa karanfila
kopar – žuti cvjetići okusa kao lišće kopra
korijander – cvijetovi su sličnog okusa kao i lišće, neki ga vole, neki mrze
koromač (komorač) – žuti cvjetovi slatkastog su okusa kao i cijela biljka
krasuljica – cvijeće je nježno kao i okus sličan anisu
krizantema – koristite samo latice, duginih boja, okus od paprenog do ljutog
lavanda – slatkasto, pikantno i mirisno cvijeće, može se koristiti kao dodatak i slatkim i slanim jelima
ljubičice – cvjetnog, slatkog okusa
maćuhica (dan i noć, viola trikolor, divlja maćuhica) – neodoljivo i ukusno cvijeće, suptilnog okusa metvice, jestiva je i dekorativna
maćuhica (hibrid divlje maćuhice)
maslačak – cvijet zlatne boje je također ljekovit, blagog je gorko – slatkog okusa
metvica – jačina okusa mente ovisi o sorti
monarda (indijanska kopriva, metvulja, konjska metvica) – cvijeće je crveno, okusa metvice
neven – cvijeće nevena žarke je zlatne boje, veliko je, paprenog okusa
origano – blagog okusa kao list
različak – latice su jestive, okusa trave
rikula – maleni cvjetovi paprenog su okusa kao i lišće
rotkvica – prepoznatljivog okusa kao i korijen
ruža – kada odstranite bijelu gorku bazu ostatak latica je snažnog mirisa, sve ruže su jestive, a u ruže tamnijih boja snažnijeg su okusa
ružmarin – blažeg okusa listova
sljez – blagog okusa
suncokret – latice su jestive, pupoljak se može pripremati kao artičoke
tikve i bundeve – blagog okusa tikve, prije korištenja treba ukloniti prašnike, mogu se koristiti za punjenje
tratinčica – cvjeće je gorko no izgledaju sjajno
vodenika – blagog okusa
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati