Azijske cibetke "kakaju" najskuplju kavu na svijetu! I zbog toga su naje...
Foto: 123rf.com
ZBOG specifičnog načina proizvodnje, obradom izmeta azijske cibetke palmašice, kava "Kopi luwak" postiže cijene od 500 dolara na više (po kilogramu).
U čemu je fora? Vjeruje se kako enzimi u želucu ovih životinja kavi daju specifičan okus. Da bi se proizvela kava kakva se plasira na tržište životinja koja živi na području Azije mora pojesti sirova zrna rijetke vrste kave koju nakon fermentacije zajedno s izmetom izbacuje iz svog organizma.
Nakon što je odvoje od izmeta, daljnjom obradom poluprobavljenih zrna proizvođači stvaraju najskuplju kavu na svijetu koju za stotinjak kuna po šalici navodno možete popiti i u Zagrebu!
Kako bi istaknuli kako je riječ o iznimno rijetkoj kavi, kakve se godišnje navodno proizvede samo 500-injak kilograma proizvođači često ističu kako za izmetom cibetki, u njihovom prirodnom staništu tragaju posebno osposobljeni tragači!
Nažalost, to je samo marketinški trik kojim se pokušava sakriti okrutna istina o industriji "najskuplje kave na svijetu".
Kao u slučaju "sporog lorisa" o kojem smo već pisali i ovdje se divlje životinje koje su srodne mačkama otimaju iz njihovog prirodnog staništa te nakon toga zatvaraju na farme gdje žive u premalenim kavezima! Naravno, na šetnje i normalno obavljanje nužde mogu zaboraviti.
Iako se u divljini hrane i manjim sisavcima te kukcima u zatočeništvu ih se uglavnom šopa sirovom kavom kako bi proizvodile što više zlata vrijednog izmeta.
I to sve, samo da bi netko mogao reći da je pio najskuplju kavu na svijetu!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati