"Gradnja kampa na Sveticama je privatizacija javnog prostora"

"Gradnja kampa na Sveticama je privatizacija javnog prostora"

Foto: Index/Montaža

NAJAVLJENI projekt nogometnog centra reprezentacije na Sveticama još je jedna potvrda da se razvoj Zagreba odvija stihijski, a gradnja tog centra za potrebe Hrvatskog nogometnog saveza na mjestu sadašnjeg sportskog centra koji je dostupan svima, de facto je privatizacija javnog prostora, ustvrdila je danas stranka Za Grad.

> Splitski župan zove Šukera: "Što će vam kamp u Zagrebu, ovdje imate idealne uvjete"

> Bandić u ofenzivi: Za Univerzijadu 1.5 milijardi kuna! Gradi Maksimir i rezervoar na Sljemenu

> Šuker o kampu: Ne krademo, samo tražimo ono što nam treba!

> Prosvjed ogorčenih rekreativaca dočekao Šukera na slavlju početka gradnje kampa! "Tko vam daje pravo da našu djecu tjerate odavde?"

"Nedopustivo je da se umjesto urbanista prostornim planiranjem bavi vrh Hrvatskog nogometnog saveza uz podršku aktualne zagrebačke vlasti - jer oni ne razmišljaju o rekreativcima i djeci kojoj će takav potez oduzeti dragocjeni prostor za rekreaciju", ističe u priopćenju supredsjednice te stranke Iva Kvakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po starom običaju, oko pitanja upotrebe javnog prostora uopće se nije povela javna rasprava - susjede, lokalni mjesni odbor i vijeće gradske četvrti, te ostale zainteresirane građane nitko nije ništa pitao. Osim toga, uopće nije jasno koristi li se sporno zemljište temeljem odluke o privremenom korištenju, temeljem ugovora o zakupu ili temeljem ugovora o koncesiji. To predstavlja i politički problem, jer je riječ o javnom dobru u vlasništvu Grada Zagreba i građani imaju pravo znati pod kojim uvjetima i na koji način je stečeno određeno gradsko zemljište, tvrdi stranka Za Grad.

Predlažu da se "umjesto oduzimanja javnog prostora građanima" budući nogometni centar smjesti u ruralni prostor uz neku od lokacija gdje već postoje turistički sadržaji, poput toplica. Takva investicija dala bi zamah gospodarstvu i otvorila radna mjesta u krajevima koji su stradali u ratu ili imaju visoku stopu nezaposlenosti, stoji u nastavku priopćenja:

"Nogometni centri u Europi u pravilu se grade na periferiji većih gradova ili u ruralnom prostoru, radi izbjegavanja nemira urbanog okruženja. Najbolji su primjer nogometni kampovi reprezentacija naših susjeda u BIH, Srbiji i Sloveniji, ali i oni nogometnih supersila - Engleske, Francuske i Italije".

U izrazito centraliziranoj Hrvatskoj koja u europskim okvirima ima najveći disparitet razvijenosti regija bilo bi dobro u krizno doba usmjeriti svaku investiciju u slabije razvijena područja. Na taj način bi se postigao dvostruki učinak - pomoglo bi se slabije razvijenim krajevima, a dragocjeni javni prostor s dugogodišnjom tradicijom ne bi se još jednom oteo građanima Zagreba, navodi u priopćenju stranka Za Grad.

Odgovor HNS -a na istup stranke Za Grad još očekujemo.

Što vi mislite o gradnjii kampa na Sveticama? Odgovoriti možete u anketi s desne strane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara