Na proljeće počinje suđenje Hajdukovim direktorima Kovačeviću, Maršiću, Reiću i Šurjaku

Na proljeće počinje suđenje Hajdukovim direktorima Kovačeviću, Maršiću, Reiću i Šurjaku

Foto: Hina

NA PROLJEĆE počinje suđenje bivšim Hajdukovim direktorima Željku Kovačeviću, Ivanu Maršiću, Petru Reiću i Ivici Šurjaku, potvrđeno je danas Indexu na splitskom Županijskom sudu.

Sudac Zoran Matulović najavio nam je kako će raspravu zakazati za travanj ili svibanj. Optužnica je, inače, na pravnu snagu stupila potkraj 2012. godine, gotovo prije godinu i pol dana, no sudac Matulović neko vrijeme nije bio siguran hoće li se izuzeti iz predmeta jer je u to vrijeme Hajdukova vrata čuvao Goran Blažević, sin njegove djevojke. Kako je Blažević napustio "bile" i odletio za Sofiju, Matulović se na koncu ipak odlučio pozabaviti spisom te zakazati suđenje.

Direktori napravili štetu u proračunu od 100 milijuna kuna?

Kovačevića, Reića, Maršića i financijskog direktora Ivana Zelića terete za štetu veću od 100 milijuna kuna u proračunu Republike Hrvatske. Optuženi su da su od 1997. do 2000. godine poslovali na crno pa tako nisu prikazali prihode deviznih sredstava, već su se transferi uplaćivali na račun banke u Austriji. Direktora stadiona Velimira Strinića terete da je zadržao 133 tisuće kuna isplaćenih na Kovačevićev nalog s deviznog računa kluba u Austriji, a sportskog direktora Ivicu Šurjaka da je 1999. godine iz crne devizne blagajne zadržao 76 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri optužnice za Hajduk

Optužnica protiv Kovačevića i ekipe dignuta je prvi put davne 2003. godine, no kao i optužnica protiv Hajdukovih direktora iz prve polovice 90-ih Vedrana Rožića i Ivana Buljana, nije prošla sudsko vijeće.

Slučaj je vraćen na dopunu istrage koja je završena 2008. godine. Četiri godine čekalo se na povratak dvije optužnice. Vratile su se u više-manje neizmijenjenom obliku samo što više među optuženima nije bilo Nadana Vidoševića, početkom 90-ih predsjednika Upravnog odbora Hajduka. Tužilaštvo je pomno analiziralo prikupljene dokaze te su zaključili da Vidoševića ipak ne mogu povezati s nezakonitostima koje su se događale u Hajduku, premda su većinu vremena od ukupno 14 godina, koliko traje ovaj postupak, bili uvjereni u suprotno.    

Suđenje Rožiću i Buljanu, optuženima za milijunsku štetu u Hajduku i državnom proračunu, primaklo se kraju. Nedavno se pojavila nekakva dokumentacija povoljna za Rožića koja nije bila ranije raspoloživa. Očekuje se kako bi uskoro sudac Vladimir Živaljić mogao zaključiti raspravu i donijeti presudu.

Sudi se već neko vrijeme i po dvije optužnice protiv Hajduka i bivšeg direktora Fredija Fiorentinija za štetu u državnom proračunu od 10-ak milijuna kuna i transfera Nike Kranjčara, Gorana Sablića, Nikice Jelavića, Mirka Hrgovića. Upravo idući tjedan na klupu za svjedoke bi trebao sjesti financijski direktor Zelić optužen u predmetu s Kovačevićem, Reićem i Maršićem. Očekuje se i dolazak bivšeg predsjednika Hajduka Branka Grgića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara