Americas Cup: Alinghi 4:0, slomljen jarbol "Kiwia"

Americas Cup: Alinghi 4:0, slomljen jarbol "Kiwia"
ŠVICARSKA jedrilica Alinghi na pragu je osvajanja Americas Cupa u Aucklandu nakon što je pobijedila i u četvrtoj finalnoj utrci, u kojoj je braniteljima naslova iz Team New Zealanda slomljen jarbol.

Švicarci vode sa 4:0 i još ih samo jedna pobjeda dijeli od prvog osvajanja najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu za jednu europsku zemlju.

Iako su kiša i slaba vidljivost u zaljevu Hauraki nudili jako loše uvjete za jedrenje, obje momčadi su poštivale jučerašnji odgovor i konačno je, nakon šest odgoda, startao četvrti plov. Russell Coutts je za kormilom Alinghia stekao prednost na startu, okrenuo prvu plitaču osam sekundi prije Team New Zealanda, koji je sve više zaostajao što je vjetar jačao. Slično kao u prvoj utrci, novozelandski brod ponovno se počeo puniti vodom, a potpuna katastrofa dogodila se u trećoj dionici kada je nakon tri jaka udara pramca broda u valove pukao 33-metarski jarbol ispod donjeg križa. Od siline udara tri su člana posade završila u moru i utrka je bila okončana, Alinghi je po drugi puta u finalu sam odjedrio prema cilju i pobjedi, koja pogotovu važna za Couttsa. Novezelanđanin koji je prije tri godine prešao iz Team New Zealanda u Alinghi sada ima 13 pobejda zaredom u finalima i dostigao je rekord legendarnog Amerikanca Dennisa Connera. Peta utrka finala jedri se u subotu i Coutts može do rekorda na svoj 41. rođendan jer je teško očekivati da će Novozelanđani oporaviti od silnih nesreća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nemamo više pravo na pogrešku, ali još se ne predajemo. Momcima će biti vrlo teško oporaviti se od ovog šoka. Brod nije ozbiljnije ošteće, jarbol se slomio jer je pukla jedna od sartija, a već ranije smo imali oštećenja na glavnom jedru, pa je pritisak bio strahovit´, kazao je šef momčadi Tom Schnackenberg.

Jarbol izrađen od karbon-fibre vrijedi više od 100.000 USD, a Novozelanđani će prebaciti onaj sa svojeg pričuvnog broda na TNZ-82 za subotnju utrku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara