Dopinški nalazi hrvatskih rukometaša na EP-u u Sloveniji negativni

Dopinški nalazi hrvatskih rukometaša na EP-u u Sloveniji negativni
U HRVATSKI olimpijski odbor (HOO) danas su iz Koelna stigli nalazi dopinške kontrole naših rukometaša koji su nastupili na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

Po riječima Voditelja programa zdravstvene skrbi u sportu HOO-a dr.sc. Borisa Topića, kod rukometaša je obrađeno čak sedam puta više uzoraka od uobičajenih, pa su uzorci urina od čak 15 hrvatskih rukometaša, koji su bili na pripremama u Poreču ispitani u Koelnu na više od 200 tvari i svi su bili negativni. Nalaz je svojim potpisom potvrdio i direktor laboratorija u institutu za biokemiju visoke njemačke sportske škole u Koelnu prof. dr. Wilhelm Schanzer.

"Ovim su nalazima na najbolji i jedini vjerodostojan način opovrgnute sve neutemeljene priče o dopingiranju nekih naših igrača na Europskom prvenstvu."- rekao je dr. sc. Topić napominjući da su tijekom 2003. godine na analizu poslati uzorci od čak 141 hrvatskih sportaša, od kojih je samo kod jednog nogometaša bio pozitivan nalaz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o nogometašu prvoligaškog kluba, koji je i pored upozorenja, uzimao dopinško sredstvo i zato je već kažnjen od Kluba i od Hrvatskog nogometnog saveza.

Inače, Zdravstvena komisija HOO-a namjerava obaviti dopinšku kontrolu nad svim evidentnim olimpijskim kandidatima koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Ateni.

Tu kontrolu neće izbjeći ni rukometaši kao ni ostali vrhunski hrvatski sportaši koji nikad nisu sigurni kada će im doći dopinška kontrola upućena od njihovih matičnih međunarodnih sportskih asocijacija ili od Hrvatskog olimpijskog odbora. Obveza je svih evidentnih olimpijskih kandidata, ali i drugih sportaša odazvati se dopinškoj kontroli i kada god se to od njih zatraži dati urin ili krv za analizu po propisima HOO-a i Svjetske antidopinške agencije (WADA) koja će uskoro u Zagrebu otvoriti svoj regionalni ured.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara