SENZACIJA NA SP-u: BOLTA NASLIJEDIO JUNAK HANŽEKA Tek drugi bijelac sa zlatom na 200 metara

SENZACIJA NA SP-u: BOLTA NASLIJEDIO JUNAK HANŽEKA Tek drugi bijelac sa zlatom na 200 metara

Foto: Getty Images/Guliver Image

RAMIL GULIJEV (27) Azerbajdžanac koji od prije šest godina trči za Tursku, na SP-u u Londonu osvojio je naslov svjetskog prvaka na 200 metara s vremenom od 20.09 sekundi.

Tako je postao nasljednik vladara ove discipline, Usaina Bolta, koji je na 200 metara pobijedio na četiri posljednja SP-a. Gulijev je tek drugi bijelac sa zlatom u ovoj disciplini. Prije njega je to uspjelo samo još Grku Konstantinosu Kenterisu 2001. u Edmontonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi svjetski prvak do sada je bio najpoznatiji po rezultatu na Hanžekovićevom memorijalu 2015. Tada je u Zagrebu 200 metara trčao vremenom 19.88, što je tada bilo 34. u povijesti i šesto te godine.

Gulijev ima tek 11. najbolji rezultat od 20.08, ove godine u svijetu u ovoj disciplini, a nije ga čak ni morao nadmašiti kako bi stigao do naslova svjetskog prvaka s dvije stotinke prednosti ispred srebrnog Južnoafrikanca Waydea van Niekerka (25) i brončanog Jereema Richardsa (23) s Trinidada i Tobaga.
 
Van Niekerk nije uspio izjednačiti domet Michaela Johnsona, koji je prije 22 godine u Goteborgu postao prvi i do sada jedini atletičar koji je na istom SP uspio osvojiti naslove na 200 i 400 metara. Van Niekerk je bio zlatni na 400, no na dvostruko kraćoj dionici bolji je bio senzacionalni Gulijev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara