Suđenje za namještanje utakmica: Sudac priznao i nagodio se sa USKOK-om, a sada sve negira

Suđenje za namještanje utakmica: Sudac priznao i nagodio se sa USKOK-om, a sada sve negira

Foto: Hina

U SPLITU je nastavljeno suđenje za namještanje utakmica u 1. Županijskoj ligi. Sudac Nikola Lažeta, policajac iz Imotskog, priznao je pet kaznenih djela primanja i davanja mita, ali ne i zlouporabu položaja i ovlasti iz službe, tj, kontrole prometa. Njegov kolega Ante Čelan već se nagodio sa USKOK-om, kao i Miljenko Ševelj, trener NK Jadran iz Tučepi. Dobili su rad za opće dobro, a danas su pojavili kao svjedoci na suđenju preostalim optuženicima. Bilo je vrlo interesantno, jer je Čelan negirao svoj iskaz koji je dao kada je sklopio nagodbu. Opravdao se pritiskom USKOK-a.

Uz Lažetu, sudi se i Vici Paviću, članu Izvršnog odbora i kontroloru suđenja, Mati Maršiću, delegatu utakmice, Zlatku Periću, predsjedniku NK Tekstilac, Vjekoslavu Šimiću, predsjedniku NK Jadran te Branislavu Škevi, tajniku NK Vinjani.

Na pitanje odvjetnika Vinka Gulišije, branitelja Mate Maršića, Čelan se sjetio da ga poznaje sa utakmice na kojoj je bio delegat, a on pomoćni sudac. Radi se o susretu Jadrana sa Slogom u 25. kolu Županijske lige. Prema USKOK-u, trener Jadrana zatražio je od Lažete da sudi u korist njegovog kluba jer im je pobjeda trebala za opstanak u tom razredu natjecanja. USKOK tvrdi da je prema naputku predsjednika kluba predao Lažeti i Čelanu po tisuću kuna dan prije odigravanja utakmice, dok je predsjednik nakon utakmice nagradio suce sa dvije tisuće kuna. Šimić je zatražio da se 500 kuna da delegatu Maršiću, koji je Ševelju obećao da neće reagirati na previde u suđenju, navodi se u optužnici. 

Sudac priznao, sada sve negira: Nisam predao, ni primio novac

Koliko se Čelan sjeća, nije bilo žalbi ni primjedbi oko odigrane utakmice, a nema ni saznanja da je bilo tko Maršiću predao novac, posebno ne on, kako ga se teretilo.

"Ja nikada nisam predao Mati Maršiću bilo kakav novac", ustvrdio je Čelan.

Čelan je negirao i da je sa predsjednikom kluba Šimićem ikada pričao o namještanju utakmica.

Pitanje je imao i tajnik kluba iz Vinjana, optužen da je sa sucima i predsjednikom Tekstilca dogovorio pobjedu Postira nad Goškom u 23. kolu tako da njihovi klubovi postignu povoljniji položaj u ligi. USKOK tvrdi da su suci zatražili od klupskih funkcionera da plate po 200 eura.

Unatoč tome što se nagodio sa USKOK-om Čelan danas tvrdi da nije primio nikakav novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam primio nikakav novac, jer sam potpisao, jer je od mene traženo. Danas potvrđujem da ja taj novac nisam dobio od Branislava Škeve", kazao je Čelan.

Reagirala je tužiteljica Natalija Petković. Zanimalo ju je je li Čelan imao odvjetnika kada je potpisivao sporazum o nagodbi kada već danas tvrdi potpuno drugačije. Imao je. Bio je to odvjetnik Željko Gulišija.

Zanimljiva pravna situacija. Čelan je potpisao nagodbu u kojoj je priznao sve za što ga je inkriminirao USKOK. Danas, pak, kao svjedok, koji je dužan govoriti istinu, kazuje suprotno, negira ono što je priznao i pravda se pritiskom kojeg je USKOK izvršio na njega.

Prije utakmice novac sucima predao u kafiću

Zanimljivo je bilo i svjedočenje Miljenka Ševelja, koji je također priznao krivnju i nagodio se sa USKOK-om. Trener Jadrana kazao je kako ne zna je li delegat Maršić dobio naknadu, ali je potvrdio da je platio Lažeti za utakmicu Jadrana i Sloge. 

"Predsjednik kluba dao mi je novac da ga predam Lažeti, prije utakmice sam dao dvije tisuća, a nakon još dvije. Dogovorili smo se telefonom, prvi dio sam dao u kafiću, tu je bio i Čelan, drugi dio sam predao u restoranu nakon utakmice", kazao je Ševelj.

Odvjetnik Dragan Mioč, branitelj Vjekoslava ŠImića, pitao ga je je li prilikom prvog ispitivanja govorio istinu kada su ga saslušavali kao okrivljenika.

"Sada se ne mogu sjetiti što je točno tada bilo", odgovorio je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara