STEŽE SE OBRUČ Istraga protiv Mamića proširila se u Švicarsku!

STEŽE SE OBRUČ Istraga protiv Mamića proširila se u Švicarsku!

Foto: Getty Images / Hina /  Google Maps

KRAKOVI istraga protiv Zdravka Mamića za kriminal težak gotovo 280 milijuna kuna protežu se do Švicarske.U središtu istrage je tvrtka iz gradića Alpnacha preko koje je Mamić, kako sumnjaju istražitelji, vrtio Dinamov novac te provodio fiktivne kupoprodajne poslove. Prema izjavi javnog tužitelja u Alpnachu istraga je otvorena u siječnju, nakon što je USKOK zatražio pomoć od švicarskih pravosudnih organa.

Podsjetimo, u veljači je treći put proširena istraga protiv Zdravka Mamića, članova njegove obitelji te bliskih suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama, a Zdravko je tada podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba.Tom istragom uz Zdravka su obuhvaćeni i njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu i off shore kompanija izvukli novac od transfera Dinamovih igrača i isplaćivali ga jedan drugome, a na temelju fiktivnih usluga.

Istraga koja se trenutno provodi u Švicarskoj vrlo vjerojatno je nastavak te priče, ali za to je u ovoj fazi nemoguće dobiti službenu potvrdu hrvatskih organa. Međutim, USKOK je prilikom proširenja istrage krajem 2015. godine objavio da ispituje jesu li Mamić i Vrbanović isplaćivali Dinamov novac tvrtkama u Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Švicarskoj, koja se nalazi na popisu europskih poreznim oaza.

Švicarski list Luzerner Zeitung u tekstu pod naslovom "Nogometni skandal: Tragovi vode u Švicarsku" piše o Mamićevom klanu i predstavlja opus "vulgarnog vladara hrvatskog nogometa zbog kojeg bijesni navijači na Euru prekidaju utakmice bakljama".

"Zdravo Mamić najveći je nogometni trgovac u Hrvatskoj. Sa svojim klanom optužen je za korupciju, pranje novca i izbjegavanje poreza. Pod istragom je kompanija iz gradića Alpnacha, preko koje su Mamići navodno obavljali nelegalne financijske transakcije i stjecali korist, vjerojatno preko fingiranih odšteta i usluga pri transferima Dinamovih nogometaša.

"Ovo je vrlo težak slučaj"

Javni tužitelj iz Obwaldena potvrdio je provođenje istrage u tri švicarska kantona, Zuerichu, Ticinu i Ženevi.

"Ovo je vrlo opsežan i težak slučaj", rekao je tužitelj Esther Omlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su u Švicarskoj proteklih mjeseci češljali transakcije među bankama banaka i tvrtkama iz spomenutih regija te su se zaustavili u Alpnachu, gradiću od svega pet tisuća stanovnika. 

Potvrđeno je da je pod istragom fond koji je registriran u Alpnachu, ali posluje većinom preko odvjetničkih tvrtki u Zuerichu. Do sada nije bio pod istragama zbog sumnjivog poslovanja. Pretpostavlja se da se radi o letterbox kompaniji, koje mahom služe za nelegalne transakcije i transfer prljavog novca.

Osobe koje zanimaju istražitelje su trenutno na Euru u Francuskoj

U švicarskom dijelu istrage o Mamićevom poslovanju sredinom lipnja počela su privođenja na obavijesne razgovore, no pojedine osobe koje policija želi ispitati trenutno se nalaze u Francuskoj na Europskom prvenstvu. Bit će zanimljivo vidjeti o kome se radi. Optuženik ima pravo nazočiti ispitivanju, stoga je moguće i da Zdravko Mamić nakon prvenstva posjeti Švicarsku. Švicarci navode kako bi istražne radnje u ovom slučaju trebale biti okončane u kolovozu, kada će javno izaći s detaljima i rezultatima postupka.

U travnju podignuta prva optužnica pred sudom u Osijeku

USKOK je nakon niza istraga u travnju pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo i prvu optužnicu protiv Zdravka Mamića, Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara.

Navedena četvorka tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti, poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, zlouporabu položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u financijskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u financijskom poslovanju. U okviru te optužnice tereti ih se da su oštetili Dinamo za 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i doprinosa.

>>> OPŠIRNIJE: Kako su Mamići jedan drugome isplaćivali Dinamove milijune

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara