"Težak je put od Sljemena do svjetskog skijaškog vrha"

Foto: Drago Sopta / Cropix

NAKON završetka posljednje utrke Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheideu naš najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić primio je najprestižniju nagradu u skijanju – Veliki kristalni globus.

> Gips: Ovo nije put do uspjeha, već samo - put

Ovo je najveća sportska pravda

Nakon svečane dodjele najbolji skijaš Svjetskoga kupa izjavio je:

"Vrlo je teško pričati o sebi u ovom trenutku i sigurno nisam objektivan, moram reći da je dosta teško iz Zagreba i Sljemena postati najbolji skijaš Svjetskog kupa. Upornost i stalno postavljanje novih ciljeva i pomicanje limita sigurno su glavni razlog uspjeha. Sreća je da je ova sezona bila bez ozljeda. U posljednjih par godina uvijek sam bio negdje blizu i nisam osvojio mali Globus u slalomu. Onda smo uza sve discipline koje smo trenirali svaki dan, dodatno trenirali baš slalom. Iz tog razloga mi je ovaj mali Globus posebno drag i mislim da sam ga zaslužio. Zahvaljujem svim sponzorima i navijačima koji su uz mene. Navijače je danas bilo lijepo vidjeti u cilju u tako velikom broju, kao i velik broj hrvatskih zastava. Cijelu moju karijeru navijači su me uvijek podržavali, bodrili me i još jednom im hvala."

Direktor hrvatske skijaške reprezentacije, Vedran Pavlek kaže:

"Posebno mi je drago što je uz veliki i mali Globus u superkombinaciji Ivica danas uspio osvojiti i mali kristalni Globus u slalomu. Te završnice su vrlo često napete i mogući su raznorazni rezultati i obrati, stoga ne smijemo biti nezadovoljni današnjim Ivičinim nastupom, jer je vidljivo iscrpljen a Globus je osvojio fantastičnim nastupima u najvažnijim slalomskim utrkama u siječnju. To je još jedna nagrada predanom radu i odricanju obitelji Kostelić koja je cijeli svoj život posvetila skijanju i svaka njihova životna aktivnost je posvećena skijanju, te još jedan dokaz da se takvim načinom rada mogu postići rezultati za koje ponekad mislimo da su nedostižni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ivičina karijera: Put do vrha svijeta – kratki pregled

Skijaški put najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića u Svjetskom kupu započeo je njegovim prvim nastupom 25. listopada 1998. na veleslalomu u Soeldenu (AUT). Gotovo točno mjesec dana uoči svog 20. rođendana Ivica se na utrci nije uspio kvalificirati za drugu vožnju. Praćen između ostalog i teškim ozljedama koljena kroz karijeru, da bi mogao biti uistinu i favorit za osvajanje ukupnog FIS Svjetskog kupa, Ivica će jasno naznačiti devet sezona kasnije.

Prvi puta u sezoni 2007/08. kada zauzima 6. mjesto, a u iduće dvije sezone 4. pa 5. mjesto ukupnog poretka Svjetskog kupa. No i sezone 2001/02. i 2002/03. Ivica je već završavao na 7. poziciji ukupnog proteka Svjetskog kupa. Ipak, tada još gotovo potpuno zaslugom samo slalomskih bodova koji su mu, uostalom, u sezoni 2001/02. i donijeli mali slalomski Kristalni globus, a u idućoj sezoni i 2. mjesto slalomskog poretka Svjetskog kupa. Upravo sezona 2001/02. donijela je Ivici i njegovu prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri. 25. studenog 2001. u Aspenu (USA) Ivica je u slalomu slavio s 'legendarnim' startnim brojem 64(!). Dok se iz te sezone još pamte i Ivičine pobjede u Wengenu (SUI) te Flachauu (AUT). Iduće sezone još i slavlja u Bormiu (ITA), Sestriereu (ITA) te Kranjskoj Gori (SLO), sezonu poslije u Madonni di Campiglio (ITA).

Ozljede, teški povratci pa lošija forma i problemi s materijalom Ivicu su bez pobjede u Svjetskom kupu ostavili od prosinca 2003. do prosinca 2006. godine i superkombinacije u Reiteralmu (AUT), Ivičine prve neslalomske pobjede. Iako, i unutar te tri godine upisana su tri slalomska plasmana na pobjednički podij.

O razdoblju od sezone 2007/08. pa do danas, kada Ivica 'hvata' napon snage, dovoljno govori 27 'Top 3' plasmana na utrkama Svjetskog kupa. Od čega je do završnice u Lenzerheideu (SUI) 2011. u tom razdoblju 'upisano' 10 pobjeda, sve u slalomima, (super)kombinacijama, ali i uz jednu Super G pobjedu u Kitzbuehelu (AUT).

Osim svih svojih uspjeha u Svjetskom kupu, okrunjenih ukupnom pobjedom u sezoni 2010/11., Ivica Kostelić uvijek je ponosan na tri olimpijska srebra ostvarena u kombinaciji u Torinu 2006. te u slalomu i superkombinaciji u Vancouveru 2010.

Ivica Kostelić  2003. je godine u St. Moritzu (SUI) postao svjetskim slalomskim prvakom. U povijesna dva dana hrvatskog skijanja Janica Kostelić 15. je veljače 2003. uzela svoje slalomsko zlato. A Ivica joj se u istom uspjehu pridružio dan kasnije. Svjetska prvenstva Ivici Kosteliću od medalja su još donijela i Super G broncu 2011. u Garmisch-Partenkirchenu (GER).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara