Vodstvo "Toura" umalo izazvalo diplomatski incident

Vodstvo "Toura" umalo izazvalo diplomatski incident
VODSTVO najveće biciklističke utrke na svijetu, "Tour de Francea" odlučilo je nakon službenih protesta iz Španjolske izbaciti baskijski jezik sa liste službenih jezika na utrci.

"Zbog napete situacije u Španjolskoj koja je prouzročena ovakvom našom odlukom, spremni smo poništiti ugovor sa skupinom Batastuna kako bismo smirili strasti", izjavio je direktor utrke Jean-Marie Leblanc.

Tri španjolska ministra među kojima je bio i predsjednik vlade zahtijevali su poništenje ugovora, jer "Batastuna je organizacija koja podupire terorizam".

Desno orijentirani španjolski listovi su potez organizatora "Toura" kojim su uspostavili suradnju s Batastunom, prokomentirali kao želju da "Tour" bude pošteđen eventualčnih terorističkih napada ETA-e.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj ugovor pokazuje manjak građanske hrabrosti. Mi Španjolci znamo što to znači, a to je pokušaj da se izbjegnu teroristički napadi", izjavio je španjolski ministar sporta Juan Antonio Gomez-Angulo.

Nakon ovih napada iz Španjolske, Leblanc se opravdao neznanjem da je Batastuna povezana s ETA-om, te kazao:

"Nadam se da je svim jasno kako Tour ne podupire organizacije koje se bave terorističkim djelatnostima".

Baskijski je trebao biti, uz francuski, službeni jezik na utrci tijekom 16. etape od Paua do Bayonnea kada će "Tour" stići u francuski dio Baskije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara