54.81.68.240 US
 

Stanari Galjufove ulice: Bandić ili ne zna čitati, ili sluša one koji to ne znaju

Piše:
petak, 14.9.2007. 11:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAKON što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Skupštine Grada Zagreba izjavio kako "on samo ispravlja nezakonito zatvaranje Galjufove ulice koju su neki moćnici zatvorili u nekoj već zaboravljenoj državi u prošlom tisućljeću", na njegove su izjave pismom koje je stiglo na e-mail adresu Indexove redakcije reagirali stanari spomenute ulice.

> MZOPU: Za spajanje Galjufove i Vlaške potrebna građevinska dozvola

"Kako je on borac za ispravljanje svih nepravdi, pa tako i navedene, odlučio je osloboditi stanare Galjufove tiranije iz prošlosti navodeći pri tom kako po GUP-u slijepa ulica ne može biti duža od sto metara te ju je on kao zakleti legalista mora otvoriti. Podsjećamo da je gospodin Bandić izjavio, u pokušaju probijanja Galjufove na Vlašku, "kako on nije majmun da bi radio mimo procedure i zakona" za spajanje Galjufove i Vlaške ulice. Nažalost, izgleda da je Građevinska inspekcija bila na nešto višoj evolucijskoj razini te je ipak u šumi postojećih propisa uspjela iščitati kako za takve radove ipak treba i lokacijska i građevinska dozvola", navodi se u pismu.

Stanari u pismu nadalje objašnjavaju kako je u trenutku kada su pomislili "da je takvim nastupima gospodina Bandića kraj, dana 13.9., na gradskoj skupštini gospodin Bandić opet dokazao kako ne zna čitati, ili nema vremena za to ili sluša one koji ne znaju čitati, te opet iznosi neistine".

Stanari napominju kako u članku 38. Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (prijedlog za javnu raspravu), kao i važećem GUP-u, jasno piše da "slijepa ulica" može biti najveće dužine do 180 metara, s tim da kod postojećih slijepih ulica ta dužina može biti i veća.

S obzirom na zakon i na postupke zagrebačkog gradonačelnika, Bandiću "ili trebaju naočale ili novi savjetnici", smatraju stanari Galjufove ulice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Isto tako podsjećamo gospodina Bandića da je GUP-om do 2003. godine Galjufova ulica bila predviđena kao slijepa ulica, dakle nisu je "moćnici" iz neke druge države i u neko drugo vrijeme zatvorili zbog sebi znanih razloga, već je takvu odluku donijela (prihvatila) Skupština grada Zagreba. Pitamo se ne misli li gospodin Bandić da i ta Skupština spada u neko drugo i pogrešno vrijeme", stoji također u pismo potpisanom od strane stanara spomenute ulice.

Stanari se nadalje pitaju "na što je utrošeno više od 2.000.000 kuna za prometnu studiju koju se radili Englezi 1999. godine, ili nekoliko stotina tisuća kuna za studiju koju je 2005. godine radio Institut prometa i veza", navodeći kako "niti jednom od navedenih prometnih studija nije predviđeno niti je nađeno bilo kakvo logično opravdanje za "ispravljanje" protuzakonitog zatvaranja Galjufove ulice".

Stanari također navode kako "jednom gospodinu Bandiću" žele skrenuti pozornost na to da su na lokacijsku dozvolu uložili žalbu "jer je ista izdana na temelju neprimjerene dokumentacije, kao i na činjenicu da temeljem postojećih građevinskih standarda nije tehnički moguće, sukladno hrvatskim, a ne nekim drugim i tuđim normama, izvesti spajanje Galjufove na Vlašku ulicu". 

"Stoga predlažemo gospodinu Bandiću da se okane pravnog i stručno tehničkog savjetovanja i tumačenja i da prepusti stručnjacima (koji znaju čitati) da riješe predmetni spor na dobrobit svih građana grada Zagreba. Mi samo tražimo da se postupa po zakonu i da se poštuju hrvatski standardi i norme koji se odnose na projektiranje cesta i ulica, a koji garantiraju da će se u projektiranju primijeniti minimalni sigurnosni standardi, kao i da se poštuju zaključci prometnih studija a ne da se postupa po modelu ´nacrtaj i riješi´ koji primjenjuje gospodin Bandić", zaključuju na kraju pisma stanari Galjufove ulice.

Foto: Index

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije