13. DANI HRVATSKOGA FILMA OD 9. DO 14. OŽUJKA U SC-U

Na 13. Danima hrvatskog filma nacionalnoga filmskog festivala srednjega i kratkoga metra od 9. do 14. ožujka u prostorima Studentskog centra (SCa) u Zagrebu prikazat će se 117 filmova u šest kategorija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. L

Selektori su, od 275 prijavljenih naslova, odabrali 117 filmova koji će tijekom pet natjecateljskih dana biti prikazani u šest kategorija (dokumentarni, igrani, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni spotovi) službene festivalske konkurencije. Time je ove godine obilato premašen prošlogodišnji rekord od 213 prijavljenih filmova i nadamo se da su selektori napravili dobar posao i da će Dani ove godine biti još bolji, rekao je predsjednik direkcije Lukas Nola.

Tajnik direkcije Mladen Martić rekao je da su ove godine odlučili filmove prikazivati u velikoj dvorani SC-a, te da očekuju veliki broj posjetitelja. Rekao je da su održali tradiciju besplatnog ulaza od jutra do kasne noći.

Na konferenciji za novinare organizatorima Dana filma upućene su zamjerke vezane za marginalizaciju dokumentarnog filma, kojemu je, kako je rečeno, to jedina prilika da se predstavi jer nema svoj festival.

Ove godine zabilježen je masovan povratak namjenskoga filma na Dane hrvatskog filma, koji po broju naslova čine najbrojniju kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usprkos što je to festival srednjega i kratkoga metra, ove će godine na Danima sudjelovati svi filmovi bez obzira na duljinu trajanja, osim u kategoriji igranoga filma za koju i dalje vrijedi to pravilo. Namjera je omogućiti izlazak u javnost i vrednovanje filmovima koji su dosad zbog tog formalnog razloga bili hendikepirani, jer u svojoj kategoriji nisu imali specijaliziran nacionalni fesival na kojemu su mogli biti prikazani. Tako će se na Danima gledati tri dugometražna dokumentarna filma.

Redovne festivalske projekcije na rasporedu su u 17, 19 i 21 sat u velikoj dvorani Kina Studentskog centra. Tijekom jutra i prijepodneva u dvorani MM SC-a održat će se novinarske projekcije u 9, 11 i 14 sati. Svakoga dana u 13 sati u Klubu SC-a održat će se konferencija za novinare na kojoj će nazočiti autori filmova, a prikazat će se i tradicionalni "Salon odbijenih".

Osim projekcija službene festivalske konkurencije organizator je ove godine pripremio i opsežan prateći program, a svakoga festivalskog dana, nakon posljednje službene projekcije bit će priređen party za posjetitelje i sudionike u predvorju Kina SC-a - druženje do zore s nastupima bandova i DJ-a.

Festival se održava zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu.

(Hina) xbma ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara