400 kilograma kokaina prevozio hrvatski brod "Lošinj"

400 kilograma kokaina prevozio hrvatski brod "Lošinj"

CRNOGORSKA policija priopćila je danas kako je 400 kilograma kokaina vrijednog oko 40 milijuna eura, kojeg je u nedjelju zaplijenila makedonska policija nedaleko granice s Kosovom, u Luku Bar dovezao 29. prosinca brod Lošinjske plovidbe Republike Hrvatske "Lošinj". Droga je bila skrivena u nekoliko kontejnera.

Kako je priopćila crnogorska policija kontejneri su 14. studenog 2006. godine ukrcani u venecuelanskoj luci "La Guaira", no ne zna se je li droga u kontejnere smještena u Venecueli ili u nekoj drugoj luci. Glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski rekao je nakon otkrivanja droge za srpsku agenciju Beta da se radi o venecuelanskom kokainu visoke kvalitete, no do dolaska u Luku Bar, kako stoji u policijskom priopćenju, brod Lošinj prošao je carinske kontrole u nekoliko južnoameričkih, jednoj španjolskoj te jednoj talijanskoj luci. Brod je u crnogorsku luku stigao iz talijanske luke Gioia Tauro koja se nalazi u kalabrijskoj regiji.

Nakon što su skoro tjedan dana čekali na pretovar, kontejneri s drogom su 4. siječnja u jutarnjim satima pretovareni u kamion makedonskih registarskih oznaka kojim je u trenutku uhićenja upravljao makedonski državljanin Alija Azirović. Kamion je iz Luke Bar krenuo oko 11 sati, a istog dana napustio je teritorij Crne Gore preko graničnog prijelaza Kula.

Prema dokumentaciji, vlasnik tereta je tvrtka Makfut iz Beograda, a krajnje odredište bila je Grčka, odnosno Searose Company LTD u industrijskoj zoni Sindos.

"Policijska istraga će biti usmjerena na utvrđivanje relevantnih činjenica, posebno na davanju odgovora na pitanje je li kokain smješten u kontejnere u Venecueli ili u nekoj od ostalih luka u kojima je brod u transportu boravio, kao i na identifikaciju osoba koje su organizirale i sudjelovale u ovoj kriminalnoj aktivnosti.   Napominjemo da, shodno odredbama Zakona o nadzoru državne granice, granična policija vrši kontrolu osoba i prometnih sredstava i, u tom smislu, traži na uvid isprave i dokumentaciju za prelazak državne granice, provjerava njihovu valjanost ocjenjujući ispunjenost uvjeta za ulazak u Crnu Goru. " - navodi se u policijskom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su u pitanju trgovački brodovi, od zapovjednika broda traži se da, nadležnom organu, preda popis članova posade i putnika i stavi na uvid njihove putne isprave, što je učinjeno i u slučaju broda lošinjske plovidbe. Crnogorska policija nije imala operativna saznanja o krijumčarenju kokaina, pa samim tim ni zakonski osnova za kontrolu sadržaja kontejnera, koji su bili u prometu preko našeg teritorija." - zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornica tamošnje policije Tamara Popović.

Direktor makedonske carine Vančo Kargov kazao je za Betu da je droga otkrivena nakon što su makedonske vlasti od Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) dobile dojavu da se priprema sumnjiv transport.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH Zlatko Mehun kazao je za Index kako očekuje službenu obavijest od crnogorskih kolega o slučaju, te da će sutra naši službenici stupiti u kontakt s crnogorskim kako bi doznali više. Prema njegovim saznanjima hrvatski državljani nisu ni na koji način povezani s drogom.

A.H.
Foto: Lošinjska plovidba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara