Američki ambasador: Hrvatska je na glasu kao loša zemlja za biznis

Američki ambasador: Hrvatska je na glasu kao loša zemlja za biznis

Foto: Media servis

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten komentirao je u intervjuu Media servisu kontroverzni Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama. "Nije tu riječ o američkoj GMO hrani koja će preplaviti EU tržište", kazao je veleposlanik i dodao da o TTIP-u kruži previše krivih informacija. Komentirao je i druge aktualnosti u odnosima Hrvatske i SAD-a, prije svega vizni režim koji se, po svemu sudeći, neće ukinuti iduće dvije godine.

Američki veleposlanik, kojemu ovoga ljeta završava mandat, rekao je da je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji obilježilo njegov boravak u našoj zemlji. "Možda još niste iskoristili sve pogodnosti zajedničkog tržišta", rekao je Merten, ali je naglasio da idemo u dobrom smjeru. Jedna od top tema trenutno je TTIP, za koji veleposlanik kaže da mu je cilj proširiti ekonomske mogućnosti s obje strane Atlantika i riješiti brojna pitanja koja već 20-30 godina opterećuju trgovinu između SAD-a i EU-a.

"Neke od ovih priča koje kruže, npr. o sustavu odšteta korporacijama i utjecaju na privatizaciju javno zdravstvenih usluga, to više uopće nije na pregovaračkom stolu. Jednostavno, previše mitova kruži..", zaključio je Merten kojemu nije sporna tajnost pregovora.

"S jedne strane kada pregovarate o bilo čemu morate imati određenu razinu tajnosti i povjerljivosti. S druge strane, kao političari dužni ste biti transparentni. Tanka je ta linija po kojoj pregovarači hodaju", rekao je Merten i hrvatskoj javnosti poručio da ne nasjeda na mitove:

"To nije sporazum o američkoj GMO hrani koja će preplaviti hrvatsko tržište. Razumljiva je briga Europe, ali samo da se zna: I mi u SAD-u imamo određene brige oko toga kakvi proizvodi dolaze na naše tržište ako nisu proizvedeni u SAD-u prema našim standardima".

O zabrani predstave: Vlast je dužna osigurati građanima minimum sigurnosti

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u regiji, događajima u BiH, Makedoniji te Srbiji nakon rehabilitacije Draže Mihailovića, Merten je rekao da je zabrinutost preteška riječ ali da SAD pomno prate situaciju. Osvrnuo se i na skidanje predstave Michela Houellebecqa s repertoara Dubrovačkih ljetnih igara zbog sigurnosnog rizika.

"U svakom slučaju drago mi je da mene nitko nije pitao da donesem takvu odluku", iskreno je poručio veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u SAD-u imamo dugu tradiciju slobode govora što se posebno odnosi i na umjetnost. Ipak, svaka vlast dužna je i odgovorna svojim građanima osigurati minimum sigurnost. Teška je to odluka".

Ništa od ukidanja viza u naredne dvije godine

Ukidanje viza za hrvatske građane, po svemu sudeći, neće se dogoditi u iduće dvije godine. Naime, budući da Amerikanci ulaze u izborno razdoblje, zakonodavstvo se, u smislu smanjenja kvota odbijenih viza, sigurno neće mijenjati jer je to osjetljivo pitanje u svakoj kampanji, objasnio je veleposlanik. Ostaje nada da će Hrvatska sama ispuniti kriterije, no za to se treba popraviti gospodarska situacija.

"Nadam se da će se ekonomska situacija popraviti i da će ljudi tada moći naše konzule na intervjuu za vize uvjeriti da će se vratiti u Hrvatsku jer imaju posao. Tada bi se broj odbijenih viza smanjio i Hrvatska bi ispunila kriterije", rekao je Merten.

Amerikanci za bušenje u Jadranu

Veleposlanik je ponovio da je naša zemlja na glasu kao loša za biznis zbog čestog mijenjanja zakona, doslovce preko noći i bez ikakvih konzultacija.

Nada se ipak da će se situacija popraviti nakon odluke o istraživanju nafte i plina u Jadranu, koje će provoditi konzorcij u kojem je i jedna američka kompanija.

"To će donijeti nova radna mjesta i novac, a oni bi mogli povući i druge i promijeniti priču", nada se Merten.

"Možda kažu - znate što, ajmo još jednom pogledati Hrvatsku, možda bismo trebali pojačati prisutnost na tom tržištu". Na pitanje strahuje li da bi istraživanje nafte u Jadranu moglo odlukom Vlade ili referendumom biti zaustavljeno, kao između ostalog i monetizacija autocesta, Merten je rekao da uopće ne želi o tome razmišljati i da se nada da će sve ići po planu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara