Američki obavještajni čelnici traže od Snowdena da vrati dokumente

Američki obavještajni čelnici traže od Snowdena da vrati dokumente

Screenshot: YouTube

AMERIČKI obavještajni čelnici pozvali su u srijedu bivšeg konzultanta Edwarda Snowdena da vrati dokumente NSA-a koje je otuđio i kojih je dio objavio, upozorivši da je to "ozbiljna prijetnja" američkoj nacionalnoj sigurnosti.

"Snowden kaže da je pobijedio i da je njegova zadaća ispunjena. Ako je tako, molim ga, kao i njegove pomagače, da vrati ukradene dokumente koji još nisu objavljeni kako bi spriječio svako daljnje nanošenje štete sigurnosti Sjedinjenih Država", rekao je nacionalni obavještajni direktor (DNI) James Clapper tijekom saslušanja pred članovima senatskog odbora za obavještajnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupci Snowdena koji danas živi u Rusiji, jesu "ozbiljna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti", potvrdio je i direktor za vojne obavještajne agencije (DIA), general Michael Flynn, kojeg su senatori također saslušali.

Snowden, bivši konzultant NSA-e, optužen je za krađu oko 58.000 dokumenata Nacionalne obavještajne agencije, od kojih je oko tisuću od lipnja objavio u svjetskim medijima. Mladić tvrdi da je to učinio kako bi upozorio na razmjere programa NSA-e za prikupljanje informacija i na njihovo zadiranje u privatni život Amerikanaca.

Gotovo polovica (45 posto) Amerikanca misli da je Snowden "postupao u interesu općeg dobra" predajući dokumente NSA-e medijima, po nedavnoj anketi Pew Research Centera. No većina ispitanika (56 posto) ipak misli da bi ga vlada trebala sudski goniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara