Antifašisti Bozaniću: Prestanite više izjednačavati fašizam i komunizam!

Antifašisti Bozaniću: Prestanite više izjednačavati fašizam i komunizam!

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

"PRESTANITE više izjednačavati fašizam i komunizam!", osnovna je poruka koju je savjet antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske odaslao kardinalu Josipu Bozaniću te velikodostojnicima Crkve u Hrvata. Povod za ovakvu otvorenu poruku Bozaniću bilo je kardinalovo obraćanje vjernicima u Mariji Bistrici kao i cjelokupno djelovanje katoličke crkve u posljednje vrijeme koje ide u smjeru nastojanja da se izjednači fašizam i komunizam. 
 
Predsjednik Savjeta antifašista Daniel Ivin kaže da nitko ne negira da je u komunizmu bilo zločina, no nedopustivo je uspoređivati fašizam s komunizmom. Na današnjoj konferenciji za novinare Ivin je naglasio kako ovakvim postupanjem Crkve oni prestaju biti duhovna organizacija već postaju politička organizacija.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tražit ćemo da se temeljito istraži ponašanje Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu", naglasio je danas Ivin dodajući da se malo zna da je veliki broj svećenika bio aktivan u partizanskim jedinicama. Antifašisti poručuju i kako rezolucija Vijeća Europe iz 2006. o zločinima komunizma nigdje ne uspoređuje fašizam i komunizam. 
 
"Štoviše rezolucija u jednom dijelu naglašava da su postojale komunističke partije koje su dale svoj doprinos izgradnji demokratskih procesa u Europi", zaključio je Ivin.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara