Boris Tadić napustio Demokratsku stranku

Boris Tadić napustio Demokratsku stranku

Screenshot: YouTube

BIVŠI srbijanski predsjednik i nekadašnji vođa Demokratske stranke Boris Tadić, priopćio je u četvrtak da napušta tu stranku, ocijenivši da je ona odlučila izići na izbore s ljudima koji su skloni aferama.

Tadić je stranku vodio od veljače 2004. do studenog 2012. godine, a odlazi iz DS s mjesta počasnog predsjednika.

"Odluku sam donio upravo zbog toga što se u politički blok DS vraćaju ljudi koji su donijeli epitet aferaške i korupcionaške stranke. Odluka nije protiv članova DS, već zbog njih i njima poručujem da je Srbiji potrebna nova demokratska stranka", rekao je Tadić, ali nije potvrdio da li će sudjelovati na predstojećim prijevremenim izborima niti stvara li frontu oporbenih stranaka, o čemu nagađaju beogradski mediji.

"Odluku o tome da li ću sudjelovati na predstojećim izborima donijet ću ubrzo", rekao je na konferenciji za tisak Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na nedavnoj sjednici središnjeg odbora DS u Novom Sadu 18. siječnja, na kojoj se razmatrano izvješće o radu stranke, predsjednik demokrata Dragan Đilas zatražio je potporu za svoj rad, dok je počasni predsjednik Boris Tadić ocijenio kako Đilas nema kapacitet da vodi DS.

Ishod te sjednice bila je većinska potpora Đilasu - za izvješće o radu glasovalo je 274 članova odbora, protiv je bilo njih 127, a 10 se suzdržalo.

Iz tih nesporazuma i očitog neslaganja o strategiji i politici stranke, pojedini beogradski mediji izvukli su zaključak da bi počasnog predsjednika DS Borisa Tadića, bude li na izborima predvodio demokratsku frontu, ta odluka stajala članstva u DS je bi Đilas tražio njegovo isključenje.

U izbornoj kombinatorici, dan nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić raspustio državni parlament i raspisao prijevremene izbore za 16. ožujka, jedno od nagađanja bilo je upravo da bi bivši šef države i nekadašnji predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić mogao okupiti oporbene stranke.

Dok je sam Tadić tvrdio kako nije bilo razgovora o demokratskom bloku i naglasio da je za formiranje oporbenog bloka potrebna i volja čelnika tih stranaka da pruže otpor vladajućim strankama, zamjenik predsjednika DS i predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić ocijenio je kako vijesti o okupljanju demokratske fronte oko Tadića širi Srpska napredna stranka, čime se želi "oslabiti pozicija DS uoči izbora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara