Četiri osobe poginule u sukobima policije i prosvjednika u Pakistanu

Četiri osobe poginule u sukobima policije i prosvjednika u Pakistanu

Screenshot: YouTube

U NEKOLIKO pakistanskih gradova u subotu su izbili sukobi između policije i simpatizera utjecajnog muslimanskog klerika Tahira ul Kadrija pri čemu su najmanje četiri osobe smrtno stradale, više ih je ozlijeđeno, a u Lahoreu ih je oko 500 privedeno, izvijestili su policija i očevici.

Nasilje do kojeg je došlo u petak pojačava napetosti prije velikog prosvjeda što ga u nedjelju u Lahoreu organizira Tahir ul Kadri. Demonstracijama Kadri želi izraziti nezadovoljstvo zbog sukoba koji su u lipnju izbili između njegovih pristalica i policije u kojima je bilo puno ubijenih. On je osudio vladu nazvavši je korumpiranom te pozvao na svrgavanje s vlasti premijera Navaza Šarifa.

Idući bi se četvrtak u glavnome pakistanskom gradu trebao održati još jedan prosvjed organiziran na poziv oporbenog političara Imrana Kana. Njegov je cilj upozoriti na navodne izborne nepravilnosti. I Kan je, poput Kadrija, pozvao vladu da podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki članovi vladajuće pakistanske stranke strahuju da bi prosvjede mogli poduprijeti pripadnici moćnih vojnih snaga koje se "ne slažu" s vladom u brojnim pitanjima, no vojska opovrgava mogućnost miješanja u politiku.

U subotu su mjere sigurnosti u Lahoreu, rodnome Kadrijevom i Šarifovom gradu, bile iznimno oštre. Na svim važnijim mjestima u gradu postavljene su policijske patrole. Glasnogovornica najbogatije pakistanske pokrajine Punjab rekla je da je tijekom današnjih sukoba s policijom uhićeno i privedeno oko 500 pristaša Kadrija te da je ranjeno oko stotinu policajaca.

Kadrijev glasnogovornik potvrdio je informaciju o ranjenima među njegovim pristašama, opovrgnuvši napade na policiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara