Europa iz zime uskače u ljeto

Europa iz zime uskače u ljeto

Foto: Darko Tomas/Cropix

NAD VEĆI dio Europe krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna  stiže val topline koji će donijeti temperature kakve se mogu očekivati polovicom lipnja, piše Crometeo.

Nad Atlantikom će se tijekom vikenda nalaziti duboka ciklona, na čijoj će prednjoj strani s južnim vjetrovima najprije zapadnu Europu preplaviti topli zrak, pa će temperature biti od 6 do 10 °C veće od prosječnih za sredinu travnja.

U Londonu se u nedjelju očekuje najviša dnevna temperatura od 20 °C, što bi odgovaralo sredini lipnja, a ne travnja. Za ovo doba godine prosječna najviša dnevna temperatura je oko 13 °C.  U  Parizu se očekuje temperatura do 21 °C, kao da je početak lipnja. U Madridu će se u nedjelju  temperatura popeti do 25 °C, što će biti najtopliji dan ove godine. Dosad temperatura nije prelazila 18 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ponedjeljka će se toplina proširiti prema istoku i sjeveru kontinenta. Tako se temperature od 20 do 25 °C očekuju u većem dijelu Francuske, Njemačke, Švicarske, te na jugu kontinenta.  U većem dijelu srednje Europe, kao i na sjeveru (Danska, Švedska) temperature će porasti na 15 do 20 °C.

Osjetno zatopljenje stiže nakon što je ožujak i početak travnja većem dijelu Europe  donio zimsko vrijeme s niskim temperaturama i snijegom. U većem dijelu srednje i sjeverne Europe, su u razdoblju od 11. ožujka do 10. travnja prosječne temperature bile od 3 do 6 °C niže od prosječnih. Osobito je hladno bilo u Njemačkoj i Poljskoj.

Jučerašnji dan, 11. travnja, u Kijevu (Ukrajina) je bio prvi dan bez snježnog pokrivača, još od 3. prosinca 2012. godine. Time je Kijev zabilježio 129 uzastopnih dana sa snježnim pokrivačem. Najveća visina snijega od 56 cm  je mjerena 24. ožujka 2013. godine. Moskva je jučer mjerila 137. uzastopni dan sa snježnim pokrivačem. Jučer je mjereno 37 cm snijega, prenosi accuweather.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara