Europska komisija želi zaštititi male proizvođače hrane od ucjena korporacija

Europska komisija želi zaštititi male proizvođače hrane od ucjena korporacija

Ilustracija: samobor.hr

EUROPSKA KOMISIJA jučer je pokrenula pitanje zaštite  malih proizvođača hrane i trgovaca na malo od nepoštenih praksi njihovih katkad znatno jačih trgovinskih partnera.

Nepoštene trgovinske prakse mogu imati štetne učinke, koji se osobito očituju u lanac opskrbe hranom. Mogu djelovati na sposobnost manjih proizvođača i poduzetnika da opstanu na tržištu, ulažu nova sredstva u proizvode i tehnologiju i razvijaju prekogranične poslovne aktivnosti na jedinstvenom tržištu.
 
Nepoštene korporacije uništavaju manje od sebe
 
Nepoštene trgovinske prakse u okviru EU-a mogle bi imati izravne ili neizravne učinke i na proizvođače i poduzeća izvan EU-a, pa i na zemlje u razvoju, smatraju u Europskoj komisiji.
Lanac opskrbe hranom ključan je za svakodnevni život i dobrobit potrošača, a važan je i za gospodarstvo u cjelini, jer je u njemu zaposleno više od 47 milijuna osoba unutar EU-a, mnoge u malim i srednjim tvrtkama, i  čini približno 7 % bruto dodane vrijednosti EU-a.
 
Prema Europskoj komisiji nepoštene trgovačke prakse obuhvaćaju: izbjegavanje ili odbijanje pismenog navođenja osnovnih poslovnih uvjeta, jednostrane promjene troška ili cijene proizvoda ili usluga s retroaktivnim učinkom, prijenos neopravdanog ili nerazmjernog rizika na ugovornu stranku, namjerno ometanje plana isporuke ili prijama radi ostvarenja neopravdane prednosti, jednostrani prekid poslovnog odnosa bez otkaznog roka ili prekid koji podliježe nerazumno kratkom otkaznom roku i bez objektivno opravdanog razloga.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi problemi i u Hrvatskoj
 
Problemi u odnosu veletrgovaca i prehrambenih proizvođača izraženi su i u Hrvatskoj. Index je već ranije opisivao neke primjere u kojima trgovački lanci  koji imaju veću pregovaračku moć od dobavljača, traže da dobavljači usklade cijene koje imaju u odnosu na ostale trgovačke lance kojima isporučuju robu, čime se direktno narušava tržište i konkurencija.
 
Barnier: Potrebni su jednaki  i pošteni uvjeti za male i za velike
 
"Mi potrošači možda kupujemo kod naših lokalnih trgovaca na malo, ali lanac opskrbe hranom ima jasnu europsku dimenziju. Potrebni su jednaki i pošteni uvjeti za male i srednje dobavljače hrane i trgovce hranom na jednoj strani i velike multinacionalne proizvođače i supermarkete na drugoj strani. Nepoštene trgovačke prakse to ugrožavaju. Industrija je već poduzela važne i vrijedne korake za rješavanje nepoštenog ponašanja i trebala bi nastaviti s time. Države članice trebale bi osigurati uspostavu učinkovitih i dosljednih regulatornih okvira za daljnji razvoj i dopunu samoregulatornih inicijativa” izjavio je Michel Barnier, potpredsjednik Europske komisije odgovoran za unutarnje tržište i usluge.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara