Europski parlament: Srbiji što prije dati datum za pregovore sa EU

Europski parlament: Srbiji što prije dati datum za pregovore sa EU

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPSKI parlament (EP) usvojio danas izvještaj izvjestitelja EP za Srbiju Jelka Kacina o napretku te zemlje, te predložio Europskoj komisiji (EK) da joj dodijeli datum početka pregovora s Europskom unijom (EU), prenosi novinar agencije Anadolija (AA).

Izvještaj je usvojen velikom većinom.

Kacin je pohvalio napore Srbije da unutrašnjim reformama dostigne europske standarde, a Europskom vijeću se predlaže da što je prije moguće Srbiji dodijeli datum početka pregovora se EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslanici EP su danas usvojili finalni izvještaj o monitoringu Hrvatske, kao i rezolucije o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu.

Komentirajući stavove premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Tacija o njihovim naporima u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, europski komesar za proširenje EU Stefan Fule je rekao:

"Ova pitanja su veoma kompleksa i osjetljiva. Rezultati dijaloga su od kritične važnosti za relacije EU i s Kosovom, i sa Srbijom. Oni bi trebali ohrabriti članice EU u odluci da otvore pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kao i pregovore o pristupanje Srbije".

Kacin je, pak, izrazio nadu da će sastanak premijera Srbije i Kosova donijeti rezultate do kraja tjedna.

"Proboj bi imao dalekosežne posljedice za europske integracije obje zemlje i Zapadnog Balkana u cjelini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođene regije. Nadam se da ćemo imati priliku nazdraviti povijesnom dogovoru Srbije i Kosova do kraja tjedna", naveo je Kacin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara