Gabrić poziva vlast i oporbu na suradnju u reformi zdravstva: "Zdravlje je prvo na ljestvici korupcije"

Gabrić poziva vlast i oporbu na suradnju u reformi zdravstva: "Zdravlje je prvo na ljestvici korupcije"

Foto: Press

PREDSJEDNIK Nacionalnog foruma Nikica Gabrić pozvao je danas vladajuće i oporbu na suradnju u reformi javnoga zdravstva, koje i nakon zadnje sanacije generira godišnje više od milijardu kuna gubitka i duge liste čekanja.

"Zdravlje je prvo na ljestvici vrijednosti hrvatskih građana, ali i prvo na ljestvici korupcije i financijskih problema. Zadnje 23 godine nijedna vlada nije imala dovoljno hrabrosti sustavno riješiti problem zdravstva, u koji je u 13 sanacija uloženo 40 milijardi kuna", rekao je Gabrić na konferenciji za novinare te pozvao na suradnju u rješavanju tog "nadstranačkog problema".

Hrvatska, s jedne strane, ima bolje zdravstvo nego mnoge postkomunističke zemlje, ali na drugoj strani, zbog igara u kojima su stalno jedni protiv drugih strukturni problemi se ne rješavaju, ustvrdio je te podsjetio kako je sadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić bio protiv HDZ-ova spajanja bolnica u Zagrebu, a sada kada Ostojić spaja bolnice u Hrvatskoj, HDZ je protiv.

"Takva igra, u kojoj smo uvijek jedni protiv drugih, ne vodi do rješenja problema", rekao je Gabrić i poručio da je neodrživ sustav u kojem "imamo prava na razini Švedske, a izdvajanja na razini Albanije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na organizacijski kaos i tihi bojkot reformi i svakoj promjeni u zdravstvu, poput uvođenja smjenskog rada. Smjenski rad treba uvesti, ali ne za sve specijaliste jer, primjerice, neurokirurg ne može napustiti operaciju kada mu istekne radno vrijeme.

Uvođenje 48-satnog radnog tjedna ocijenio je zlom za hrvatsko zdravstvo, osobito za mlade liječnike koji ne mogu napredovati ako ne rade 12 sati dnevno. Na tome tragu Gabrić je strukovni kolektivni ugovor, za koji se zalaže Hrvatski liječnički sindikat, nazvao "anakronom pričom".

Gabrić se osvrnuo i na korupciju u zdravstvu, za koju kaže da po procjenama dosiže dvije milijarde kuna godišnje. "Nitko stvarno ne istražuje koliko se nabavlja nepotrebne opreme i preplaćenih lijekova, jer onaj tko otvori to pitanje - prolazi loše", ustvrdio je.

Komentirajući rad aktualnog ministra zdravlja, ocijenio je da je Rajko Ostojić dobro počeo, ali je zbog kampanje za zagrebačkog gradonačelnika izgubio tempo u reformama. Napravljeno je nekoliko dobrih stvari u transplantacijskoj medicini, a osigurane su i najniže cijene lijekova u regiji. Međutim, mikroreforma nije zaživjela u bolničkim sustavima jer i nakon sanacije dolazi do generiranja gubitaka.

Naglasio je da nije protiv spajanja bolnica, ali ono mora biti funkcionalno, a ne mehaničko. "U ovom trenutku bismo u Hrvatskoj mogli ukinuti šest ili sedam očnih odjela jer ni jedan ne operira, a u svaki je uloženo preko miljun eura u operacijsku opremu", rekao je Gabrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara