Gordan Maras: Uključite se u BIZimpact - projekt poboljšanja informiranosti o propisima

Gordan Maras: Uključite se u BIZimpact - projekt poboljšanja informiranosti o propisima

Foto: Minpo.hr

MINISTARSTVO poduzetništva i obrta predstavilo je projekt BIZimpact – "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice". Cilj projekta je unapređenje poslovne klime u Hrvatskoj razvojem alata koji će omogućiti procjenu učinaka zakonodavnih promjena na malo gospodarstvo i poboljšanje informiranja malog gospodarstva o tim promjenama, istaknuto je na predstavljanju druge faze tog  projekta.

Projekt je dio operativnog programa "Regionalna konkurentnost", financiran je sredstvima IPA programa Europske unije i hrvatske Vlade u iznosi od 1,4 milijuna eura, pri čemu EU u financiranju sudjeluje s 85 posto sredstava, a 15 posto su sredstva hrvatskog državnog proračuna.
 
U prvoj fazi projekta naglasak je bio na unaprjeđenju poslovnog okruženja kako bi mali i srednji poduzetnici dobili ključne informacije o europskim i hrvatskim zakonima i normama, dok će u drugoj fazi naglasak biti na razvoju sustava procjene učinaka europskih i hrvatskih propisa na hrvatsko gospodarstvo i poduzetništvo, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.
 
Tijekom provedbe projekta radit će se na informiranju poslovne zajednice o budućim učincima u zakonodavnim područjima koja su ključna za poslovanje u Hrvatskoj, procjeni njihovih ekonomskih učinaka, razvoju javno-privatnog dijaloga, širenju informacija i podizanju svijesti te razvoju kapaciteta korisnika projekta za organiziranje informativnih kampanja. 
 
Glavni je cilj projekta BIZimpact, kako je rekao Maras, uspostaviti sustav koji će u demokratskoj proceduri omogućavati donošenje optimalnih zakona i propisa, odnosno takvih zakona i propisa koji maksimalno koriste društvu, gospodarstvu i građanima, a eventualne štete i prepreke razvoju svode na najmanju moguću mjeru.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva faza projekta trajala je od rujna 2007. do rujna 2009., dok druga faza traje od ožujka 2013. do ožujka 2015. godine, a glavni korisnik projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta.
 
Ostali korisnici su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i inovacije (HAMAG INVEST), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavac (HUP) i Hrvatski savez zadruga (HSZ). Projekt provodi tvrtka Pohl Consulting&Associates u konzorciju s Altair Asesores, Pinto Consulting i West Midlands Enterprise.
 
Pojedinačni ciljevi projekta BIZimpact II su:
  1. Daljnji razvoj kapaciteta donositelja politika i poslovnih organizacija za identificiranje, analizu i informiranje o budućim učincima u regulativnim područjima ključnim za poslovanje u Hrvatskoj;
  2. Poboljšavanje svijesti poslovne zajednice o ključnim regulatornim područjima
  3. Utjecaj na jačanje poduzetničke kulture s osobitom usredotočenošću na regionalni razvoj.
 
Projekt se sastoji od četiri komponente:
  1. Procjena ekonomskih učinaka (PEU)
  2. Razvoj procesa savjetovanja/javno-privatnih dijaloga s poslovnom zajednicom u kontekstu procjene ekonomskih učinaka
  3. Širenje informacija i podizanje svijesti
  4. Razvoj kapaciteta za organiziranje informativnih kampanja u organizacijama korisnika/partnera. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara